Grad Makarska osigurao 800.000,00 kuna za projekt Adaptacije prostora za gradsku knjižnicu

Grad Makarska osigurao je 800.000,00 kuna za projekt Adaptacije prostora za knjižnicu putem natječaja kojeg je raspisalo Ministarstvo kulture. Zahvaljujući osiguranim sredstvima, Gradska knjižnica Makarska konačno će dobiti adekvatne prostore u zgradi Merkura 5 gdje se planira njezino preseljenje. Ministarstvo kulture Gradu Makarskoj je odobrilo kompletan traženi iznos što je najbolja potvrda da je Odsjek za projekte i razvoj pripremio kvalitetnu projektnu prijavu.

Gradska knjižnica, koja je prošle godine proslavila stotu obljetnicu postojanja, kao samostalna ustanova djeluje od 1995. u prostorima starog srednjoškolskog centra. Broji više od 47. 000 svezaka među kojima su cca 5. 000 stare knjige, te dvije iznimno značajne inkunabule. Posebnu vrijednost ove zbirke predstavljaju biblije koje su javnosti prezentirane na izložbi ''Biblije u Gradskoj knjižnici Makarska'', te zbirka udžbenika i zavičajna zbirka djela makarskih autora. Zbog nedostatka adekvatnog prostora Gradska knjižnica Makarska proteklih godina nije mogla ispuniti uvjete predviđene standardima za narodne knjižnice, niti je mogla osigurati stalan postav knjiga.

Prema projektu, u novim prostorima Gradska knjižnica Makarska će, uz implementaciju suvremenog informacijskog sustava putem IT tehnologije, imati dječji odjel, odjel multimedije i audio-vizualni odjel, prostor za zavičajnu zbirku, prostor za čitaonicu, računala za korisnike i multifunkcionalni prostor za događanja u knjižnici, a osobe s invaliditetom imat će pristup svim etažama.

Realizacijom projekta Gradska knjižnica zasigurno će privući veći broj korisnika te pobuditi veći interes za njezin osnovni, nepravedno zanemareni sadržaj.
 

Zadnje vijesti



Imate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.