Grabnerovo gostovanje u Njemačkoj

5.11.2010.

Aktivni potpredsjednik Gradskog vijeća Gloryan Grabner odazvao se pozivu Josefa Buscha i Antona Wissinga, vlasnicima najveće distributivne tvrtke energetskih sistema u sjevernim pokrajinama Njemačke B&W Energy, te tako obašao tvornice fotoćelija i vjetroturbina General Electrica – DE na zapadu Njemačke. Središnji sastanak je bio s g. Johannesom Röringom, zastupnikom njemačkog Bundestaga koji je zadužen za razvitak energetike u SR Njemačkoj.
„Naglasak g. Röringa je bio na tome da Hrvatska mora raditi na energetskoj neovisnosti i slijediti primjer Njemačke u implementiranju novih tehnologija u dobivanju čiste i energetski obnovljive energije s nultom tolerancijom CO2. Njemačka i njezin utjecaj u EU nam u tome mogu biti veliki oslonac, a na nama je da to projektima, zakonodavstvom i pregovorima omogućimo“ - prenosi nam Grabner.
Polazna točka ovog edukativnog posjeta i prvi domaćin bio je grad Heiden (9000 stanovnika) u kojem je smještena tvrtka B&W Energy. Potpredsjednik Grabner stoga je susret s gradonačelnikom Danielom Rappom iskoristio i kao prvi, inicijalni sastanak na temu buduće suradnje Makarske i Heidena. Blizina Makarske i Parka prirode Biokovo i smještaj Heidena u središtu Parka prirode Hohe Merk je jedna od točaka koja veže naša dva grada. Osim što su razmijenjeni prigodni pokloni, slike obaju gradova, domaćinima je upućen i poziv u Makarsku. Gradonačelnik Heidena ovom prigodom je gradonačelniku Marku Ožiću Bebeku uputio njihov domaći kruškovac i sliku Heidena.