FOTON Dani fotografije u Makarskoj

20.11.2012.

FOTON
Dani fotografije u Makarskoj
(28.11.–2.12.2012.)
5 dana posvećenih fotografiji; 6 izložbi; predavanja; radionice; aukcija fotografija humanitarnog karaktera; sajam fotoopreme, časopisa i knjiga o fotografiji; glazbeni program
'Foton' kao elementarna čestica svjetlosti je početak stvaranja fotografije. 'Foton' su i prvi 'Dani fotografije u Makarskoj', koji će se održati u Makarskoj od 28. studenog do 2. prosinca 2012. Kroz pet dana trajanja projekta Foton, dana koji će biti u potpunosti posvećeni mediju fotografije, bit će otvoreno šest izložbi, predavanja će održati pet autora dok će popratni program uključiti projekcije fotografija, koncerte, fotomaraton, aukciju fotografija humanitarnog karaktera, sajam fotoopreme, časopisa i knjiga o fotografiji. Njima će prethoditi organizirana dvotjedna radionica za srednjoškolce čiji će se radovi moći vidjeti u izlozima gradskih objekata za vrijeme trajanja Dana fotografije u Makarskoj.

Raznolikost izložbi, predavača i sudionika naglašava ideju kako je fotografija medij koji nudi puno mogućnosti, ali i spaja sve autore u istoj ideji stvaranja, promatranja i djelovanja kroz trenutak koji će zauvijek biti ovjekovječen u slici. Uspostavljanjem kontakta između autora različitih profila i generacija te publike zainteresirane za taj oblik umjetničkog izražavanja, stvara se prostor za interaktivno razmatranje uloge koju fotografija danas ima u umjetničkom i svakodnevnom životu. Tim se putem uključuje svijest o perspektivnom položaju fotografije 21. stoljeća, jer je fotografija danas dostupna svima te zanimljiva zbog svoje neposrednosti i realnosti. Upravo to je čini tako velikim potencijalom vizualne komunikacije u suvremenom društvu.
'Foton' se otvara izložbom Toše Dabca jednim od najvećih imena fotografije u Hrvatskoj, i to njegovim motivima Dalmacije i Primorja koji će se moći vidjeti u makarskoj Glazbenoj školi. Iste večeri svoje radove će predstaviti mladi autor potpuno drugačijeg afiniteta - Kristijan Smok čiji su izvor inspiracije skejtanje i punk glazba. Već drugi dan 'Fotona' donosi zajedničku izložbu mlade zagrebačke autorice Martine Kenji i makarskog fotografa Ive Ravlića na temu portreta.
'Utiha' - izložba radova Nikše Antoninija, rođenog Makaranina, jednog od najkreativnijih domaćih fotoreportera, čije ime nosi i godišnja nagrada za najbolju fotografiju Hrvatskog novinarskog društva, otvorit će se treći dan trajanja 'Fotona' u GaleRici.


U Makarsku, na prve Dane fotografije stiže i niz zanimljivih autora fotografije koji će svoje znanje podijeliti s publikom: Boris Cvjetanović - jedna od najosebujnijih pojava u hrvatskoj fotografiji posljednjih desetljeća, Matt Lutton - američki fotograf sa sjedištem u Beogradu koji je fotografirao za razne publikacije (od The New York Timesa do The Fadera), Krešimir Žanetić - fotoreporter bogatog iskustva skupljenog u novinama i časopisima poput Slobodne Dalmacije, Jutarnjeg lista, Večernjeg lista, Novog lista, Glorije, Storya, 24 sata te mladi autori Zvonimir Ferina, Danko Stjepanović i Brankica Pejković, čiji se interesi kreću od modne, komercijalne, kazališne do reporterske fotografije.

Finale 'Fotona' označit će početak velikog fotomaratona koji će kroz dva dana fotografiranja, evaluacije, završiti izložbom izabranih radova te dodjelom nagrada najboljima, a nakon toga i humanitarnom aukcijom fotografija za udruge Sunce i Crveni križ.
Pridružite nam se na Fotonu – Danima fotografije u Makarskoj!


ORGANIZATORI :
Iva Divić, Brankica Pejković, Vice Rudan, Lina Rica, Fjodor Tušup

SLUŽBENA STRANICA I FB STRANICA:
Mišo Vuković

SLUŽBENI FOTOGRAF:
Damira Kalajžić /udruga PrOMIŠljaj/

ŽIRI /FOTOMARATON/: Lina Rica, Maija Tammi (http://www.maijatammi.com/) , Zvonimir Ferina, Matt Lutton, Vice Rudan

Sponzori: Grad Makarska, Turistička zajednica Makarska, Nimbus Makarska, Projekt Lukić, Konoba Kalalarga, Hotel Biokovo, Hotel Park, Promet Makarska, PicArt Service, Fotostudio Brzica, Studio Krešimir Žanetić – Duplo Više, Dario Odak – Fotostudio C, Frizerski salon Koko, Marina Design, Mata.
PROGRAM PREUZMITE OVDJE!


 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.