ePATH : U ljepotama Biokovskog botaničkog vrta Kotišina uživalo stotinjak turista

U Biokovskom botaničkom vrtu Kotišina od 7. do 9. rujna  održali su se kampovi u prepoznavanju biljaka s naglaskom na rijetke i ugrožene vrste u sklopu aktivnosti projekta „Endemicpathway- ePATH“.  Za provedbu programa i upoznavanje turista sa prirodnim i kulturnim ljepotama Kotišine  bili su zaduženi stručnjaci iz tvrtke Biota d.o.o.., a cilj kampa je popularizacija endemskih i ugroženih vrsta biljaka kroz zanimljive edukativne sadržaje: edukativna vođena tura botaničkim vrtom, predavanja stručnjaka, edukativne igre, promatranje biljaka, posjet Interpretacijskom centru Veliki Kaštel. U tri dana Biokovski botanički vrt posjetilo je više od 100 turista, kako domaćih tako i stranih – pravih zaljubljenika u prirodu.

 

-Posljednja od edukativnih aktivnosti u sklopu projekta EndemicPathway je danas završila. Turisti su zadovoljni onim što su vidjeli i čuli ali i sa znanjem koje će ponijeti sa sobom nakon odlaska iz Kotišine. Nisu  znali da se u blizini Makarske nalazi ovakav dragulj. Njihovo oduševljenje potkrepljuje ono o čemu često govorimo, da su turisti željni novih i drugačijih sadržaja. To je upravo i cilj ovog projekta, a to je stvaranje nove turističke ponude očuvanjem prirodnog i kulturnog nasljeđa lokaliteta, istaknula je voditeljica projekta Tamara Batinić Ćulav, podsjetivši da su u proteklih godinu dana u Bikovskom botaničkom vrtu održana dva ciklusa trodnevnih radionica i natjecanja u promatranju biljaka.

 

Da su turisti više nego zadovoljni s onim što su vidjeli, potvrđuju i poljski gosti koji su oduševljeni posjetom Biokovskom botaničkom vrtu.

 

-Oduševljen sam posjetom Biokovskom botaničkom vrtu, osim što smo mogli čuti o ljepotama vrta u sklopu predavanja, šetnjom vrtom iste smo mogli vidjeti dodirnuti i pomirisati što mi se uistinu svidjelo. Osim biljaka i posjet Kaštelu pruža jedno potpuno novo iskustvo. Mislim da će mi ovo putovanje ostati u lijepom sjećanju i reći ću svojim prijateljima da vrijedi doći i posjetiti Kotišinu, rekao je SzymonUszak.

-Ovo je neko novo drugačije iskustvo. Drugi put smo u Makarskoj ali prvi put u Kotišini, botanički vrt i interpretacijski centar su nam se mnogo svidjeli, rekla nam je MalgorzataBoaro.

 

Sa turom su zadovoljni i turistički djelatnici.

 

-Odlične reakcije gostiju kojima smo svjedočili u ova tri dana samo su dokaz da se vrijedi usuditi ponuditi nešto više i drugačije, u isto vrijeme edukativno i zabavno te na taj način dojmove o našem kraju podići na jednu novu  razinu. Sve generacije kao i gosti iz raznih zemalja, svi su jednako oduševljeni. Projekt koji svakako treba nastaviti i razvijati, kazala nam je Marija Katavić, vlasnica turističke agencije.

Podsjetimo, projekt „Endemicpathway- ePATH“ odobren je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. , a implementiraju ga tri partnera: Park prirode Hutovo blato, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore te Grad Makarska .

-Projekt Endemicpathway - ePATH je u završnoj fazi, provodi se zadnje dvije godine a u njemu sudjeluju Tivatska Solila iz Crne Gore, Hutovo blato iz Bosne i Hercegovine te Biokovski botanički vrt Kotišina iz Hrvatske kao tri zaštićena područja koji kreiraju novi turistički sadržaj za turiste s naglaskom na endemske vrste biljaka riba i rijetkih i ugroženih ptica. Izradom mobilne aplikacije ePATH  kroz inovativniji i moderniji način pokušavamo privući razne vrste turista, gdje posebno ciljamo na turiste voli vole aktivniji tip odmora. U svakom slučaju riječ je o projektu koji je iznjedrio jedinstvenu uslugu s naglaskom na zaštitu prirode ekologiju i endemske vrste kao novi sadržaj za privlačenje turista, izjavila je Dijana Bošnjak, projekt menadžer projekta EndemicPathway prigodom zadnjeg dana kampova kad su se organizatorima i gostima pridružili i predstavnici medija.

 

 

                                                          

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.