Danas na HRT-u: Premijera filma ,,Nematerijalna kulturna baština: Svi vole makaranu''

Danas će na Hrvatskoj radio televiziji biti premijerno prikazana emisija o najpoznatijoj makarskoj slastici - torti makarani koja je rješenjem Ministarstva kulture od 12.12.2012. proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom. Emisija pod nazivom „Nematerijalna kulturna baština: Svi vole makaranu, emisija pučke i predajne kulture''  bit će emitirana na prvom programu HRT-a  u 11.07 sati.

Dokumentarni film o torti makarani sniman je u prosincu prošle godine u produkciji Hrvatske radio televizije čija je ekipa u Makarskoj boravila nekoliko dana te za potrebe emisije snimila i tradicionalni izbor za najbolju tortu makaranu u organizaciji Grada Makarske koji se  12.12.2019. održao po 14. put.

Cilj organizacije ovakvih natjecanja bio je animirati što veći broj natjecatelja koji bi se pridružili u medijskoj promociji i stvaranju brenda tradicionalne makarske slastice - torte makarane. Godinama se radilo na prikupljanju recepata i dokumentacije kako bi najpoznatija makarska torta izborila svoje mjesto na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

To nam je i pošlo za rukom. Ministarstvo kulture RH Gradu Makarskoj je 12. 12.2012. izdalo rješenje kojim se utvrđuje da umijeće pripreme tradicijske slastice torte makarane ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Emitiranje emisije ,,Svi vole makaranu'' bilo je planirano kao svojevrsna uvertira u proslavu velike 15. obljetnice organizacije izbora za najbolju tortu makaranu no zbog epidemiološke situacije, proslava će pričekati bolje dane.

Za one koji danas ne nisu u mogućnosti pogledati emisiju, repriza se može pogledati  u subotu 12.12. na trećem programu HRT-a u 14,00 sati ili u nedjelju 13.12. u 8,05 sati.