Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja: Počast najzaslužnijima za slobodu Hrvatske

 Makarska je dostojanstveno obilježila 25. godišnjicu vojno-redarstvene akcije Oluja. Svečano obilježavanje najvećeg hrvatskog blagdana – Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, nakon promenade Gradske glazbe Makarska rivom, otpočelo je odavanjem počasti najzaslužnijima za slobodu Hrvatske.

Predstavnici Grada Makarske, na čelu s gradonačelnikom Jurom Brkanom i predsjednikom Gradskog vijeća dr. Markom Ožićem- Bebekom, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, Udruga udovica i roditelja poginulih hrvatskih branitelja, HVIDRA- e, Udruga 156. brigade HV-a, predstavnici političkih stranaka HDZ-a i SDP-a, SABA-e, odali su počast svima koji su svoje živote utkali u stvaranje i slobodu Hrvatske, polaganjem vijenaca na Spomenik hrvatskom branitelju i Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Gradonačelnik Jure Brkan podsjetio je na veličinu 5. kolovoza za slobodu domovine i njegovom značenju za modernu Hrvatsku.

“Na današnji dan prije 25 godina Hrvatska vojska je u brilijantnoj vojnoredarstvenoj akciji Oluja oslobodila grad Knin. Od toga dana do danas mi slavimo Dan pobjede, oslobođenja, a možemo reći i neformalni prestanak rata u našoj domovini. Oluja je za mene najljepši i najveći blagdan koji Hrvatska slobodna i samostalna država ima. Peti kolovoza mi je posebno u srcu jer sam kao dječak pamtio te dane, dane kada sam bio ponosan na HV i dan kada me prestalo biti strah što će biti sutra, što će četnički agresor uraditi mome narodu i mojoj domovini – podsjetio je gradonačelnik Jure Brkan. Naglasio je kako nitko danas nema pravo spočitavati brilijantnoj Oluji koja je urađena bez ijedne mrlje.

“Svi oni neka se sjete da Oluja nije došla tek tako iznenada u ljeto ’95. Oluja je došla nakon Borova Sela, nakon Škabrnje, Vukovara, nakon stotina tisuća prognanih Hrvata sa svojih ognjišta i domova, nakon tisuća zapaljenih hrvatskih domova, nakon stotina porušenih katoličkih crkava… Uostalom Oluja je došla nakon Slobe Miloševića, Milana Martića, Babića, Mladića i svih ostalih. Došla je i nakon Srebrenice. Zato svima koji ikakvu mrlju bacaju na ovu brilijantnu pobjedu HV-a i oslobođenje naše domovine poručujem – neće proći. Jer ima nas koji smo kao djeca to zapamtili, a ima i vas sudionika akcije. Zato prije svega hvala svima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu od ’91. do’ 95. Mnogi iz našeg grada, iz 156. brigade i ostalih postrojbi su branili našu domovinu i oslobodili je. Zato svi zajedno svima onima koji su svoj život utkali u tu slobodu Hrvatske sa štovanjem odajemo dužnu počast – kazao je gradonačelnik Brkan pozivajući na minutu šutnje ispred Spomenika hrvatskom branitelju.

Molitvu odrješenja predvodili su župnik mons. Pavao Banić i gvardijan Franjevačkog samostana u Makarskoj fra Stanko Dotur.

Vijenci su položeni i kod Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, gdje je na ulogu prvog hrvatskog predsjednika i zapovjednika Hrvatske vojske i njegove goleme zasluge za slobodu domovine podsjetio dogradonačelnik Joze Vranješ.

Proslava Oluje u Makarskoj večeras se nastavlja svetom misom za domovinu u katedralnoj crkvi sv. Marka s početkom u 20 sati, a u 21 sat na platou Osejava je koncert Željka Bebeka u organizaciji Grada Makarske.

J.Glučina