DAN GRADA Pučka fešta napunila makarsku rivu

28.10.08.


Podijeljeno preko 1500 porcija

VIŠE FOTOGRAFIJA MOŽETE POGLEDATI U LINKU "FOTOGALERIJA"

Piše Ivona Ćirak

Velika pučka fešta održana u petak povodom Dana grada pokazala je, barem što se građana tiče, da su ovakva događanja na kojima se okuplja i staro i mlado, ono što Makarskoj treba i nedostaje. Iako je slavlje završeno prije podne kad su se Makarani razišli svojim kućama, fešta je zaista uspjela o čemu najbolje svjedoči 1500 podijeljenih porcija. Više je to nego lani kada se narodu podijelilo 1000 porcija rižota i kada na rivu nisu izneseni brojni štandovi nakrcani raznolikom dalmatinskom spizom.


Drugačija i bogatija ponuda
Ove je godine novost ta da su uključeni ugostitelji koji su, doduše, dobili priliku reklamirati svoje proizvode, no nisu bili dužni iznijeti toliko pladnjeva. Kako nam je i Sandra Vranješ iz Odjela za društvene djelatnosti rekla, očekivali su po dvije plate iz svakog objekta i malo je reći da ih je iznenadila galantnost ugostitelja. Jedan je makarski hotel sam, primjerice, iznio 10 pladnjeva, kaže Vranješ.

Tonči Katić, predsjednik Udruženja obrtnika, inače vlasnik konobe Adria, kaže da su kolege čak odbile financijsku pomoć nego su sve, od pršuta i ribe preko vina pa do slastica, platili iz vlastita džepa.
- Dokazali smo da nije problem okupiti se, a očito nije problem ni novac jer nitko nije htio uzeti ni kune. Očito je da treba raditi na komunikaciji nas obrtnika s Gradom. Taj dio je uvijek bio sporan, kaže Katić.Rižot planuo u kvarat sata
Činjenici da je rižot planuo u 15 minuta 'kumovalo' je više centara s kojih se dijelila hrana. Lani je sve bilo koncentrirano na teću s rižotom. Čime je to ove godine svoje sugrađane počastilo 20-ak ugostitelja?
Samo na jednom štandu dijelilo se 30 litara bikle i 200 litara vina, na susjednom stolu građani su uzimali besplatni kruh i pecivo koji je, iako ga je bilo 200 kilograma, do 11 sati već nestao. Slična je 'sudbina' zadesila i stol s tortama i kolačima gradske kavane, premda su, kako nam je rekla šefica proizvodnje Divna Mikić, pripremili 500 porcija. Marinirana riba, frigane srdele, pršut i sir, viška pogača pa čak i dropčić, nestalo je još dok je trajao glazbeni program i dali su se čuti komentari građana koji su shvatili da su zakasnili.

Zanimljivo je da su ove godine u program uključeni i učenici Srednje strukovne škole koji su, uz asistenciju nastavnika Ante Radmana, Ivana Perića i Ive Štrbić ne samo posluživali, nego i sami spravili neka jela.
Za glazbeni program, čiji je voditelj bio sada već neizbježni Joško Marče, pobrinulo se više glazbenih sastava od grupe Adria, preko klapa Murtele i Stare Srdele pa do Gradskog zbora Makarska i zbora Udruženja umirovljenika «Marineta». Da sve dobne skupine budu zastupljene, zapjevali su i mališi iz vrtića 'Zvončica'.
Djeca kao turistički promotori

Na štandu Osnovne škole Stjepana Ivičevića mogli su se pogledati učenički radovi koji su bez ikakvog pretjerivanja prave turističke brošure. Iako nije tiskana na vrhunskom papiru, što je posljedica manjka novca za radionicu, brošura naziva 'Makarska bajka koja će vam se sama ispričati', s reprezentativnim fotografijama i nadahnutim tekstovima, slobodno se može dijeliti turistima baš kao i razglednice ili DVD-ovi. Psihologinja Marica Garmaz sama je rekla da bi učenički radovi mogli biti krasan i autentičan suvenir dodajući kako bi netko trebao to prepoznati i pomoći. Radovi su nastali uz pomoć nastavnika Branke Jurčević, Iris Skender, Marice Gržić, Suzane Burić i Ante Mravičića.Grad Makarska zahvaljuje sudionicima za izuzetan doprinos i sudjelovanje u organizaciji proslave 24. listopada - Dana Grada Makarske 2008. godine:

HOTELI MAKARSKA d.d., Hotel PARK, Hotel BIOKOVO, Hotel BIOKOVKA, APFEL d.o.o., Restoran IVO, Tvornica bezalkoholnih pića NOVAK, Konoba KALALARGA, Restoran PORAT, Restoran PEŠKERA, Restoran SUSVID, Restoran DECIMA, Restoran ELTORO, U. O. MIRELA, SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA MAKARSKA, Pizzeria ROMA, Restoran MONDO, Konoba ADRIA, Restoran BONACA, Pekara MLINAR, BOBITA d.o.o., Kavana ROMANA, Slastice BOBIS, VINC d.o.o., TUBORG, Stambena štedionica WÜSTENROT, UDRUŽENJE OBRTNIKA, SEKCIJA UGOSTITELJA

KLAPA STARA SRDELA, KLAPA MURTELA, DJEČJI VRTIĆ BIOKOVSKO ZVONCE, OSNOVNA ŠKOLA OCA PETRA PERICE, OSNOVNA ŠKOLA STJEPANA IVIČEVIĆA, UDRUGA SAVJETOVALIŠTE LANTERNA, UDRUGA SUNCE, ZBOR UMIROVLJENICA, ZBOR MAKARSKA, ATLETSKI KLUB SV. MARKO, ŠAHOVSKI KLUB