Dan Grada Makarske - program

12.10.2012.

Proslava Dana grada Makarske 2012., kao i dosadašnjih godina, obilježit će se uz višednevna kulturno-zabavna i sportska događanja u organizaciji Grada Makarske, Turističke zajednice Grada te brojnih gradskih javnih ustanova i udruga.
Program započinje već 19. listopada nogometnim turnirom „Mali Zmaj“, na kojem će nastupiti oko 1000 malih nogometaša. I ove godine održat će se Likovna kolonija u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka kao i brzopotezni šahovski turnir „Gradu u čast“ u organizaciji Šahovskog kluba Makarska.

Izložba „Torta makarana“
23. listopada, kako smo već i najavili, u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka održat će se izložba „Torta makarana“, kao nastavak projekta zaštite i brendiranja makarske slastice. Na izložbi ćemo prezentirati dokumentaciju s kojom se Grad Makarska aplicirao na Poziv Ministarstva kulture za upis na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske: stare recepte, izvode iz stare literature, press clipping, intervjue sa „starim Makarkama“ iskusnim u pripravljanju „kraljice kolača“, suvenire i još puno „lipih stvari“.
Ovom prigodom izdali smo i drugo izdanje mini-monografije koja prati postav izložbe, što će, sigurni smo, oduševiti mnoge.

Protokol
Protokolarna događanja na sam Dan grada 24. listopada su polaganje vijenaca i paljenje svijeća kao i svečano otvaranje Seizmološke postaje Makarskog primorja koji su uvertira Svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja će se i ove godine održati u hotelu Park.

Sajam mogućnosti
U popodnevnim satima na Kačićevu trgu, po uzoru na prošlu godinu, održat će se Sajam mogućnosti namijenjen djeci i mladima, u organizaciji Grada Makarske i MUP-a. Sajmom mogućnosti želimo potaknuti djecu i mlade, kao i njihove roditelje, na izbor brojnih izvanškolskih aktivnosti, razvoj kreativnosti, poticanje volonterstva i aktivno provođenje slobodnog vremena.
Sajam će predstaviti brojne sportske, kulturno-umjetničke, tehničke i druge mogućnosti našega grada upotpunjene poučnim i edukativnim sadržajima djelatnika MUP-a, koji potiču na veću razinu sigurnosti kod djece i mladih te preventivno djelovati na moguća negativna ponašanja i pojave među učenicima.

Spomen-zbornik makarskog Ogranka Matice hrvatske
Na sam Dan grada Makarske predstavit će se u hotelu Park u 19 sati „Spomen-zbornik makarskoga Ogranka Matice hrvatske“ koji je objavljen u povodu 40. obljetnice osnivačke i 20. obljetnice obnoviteljske skupštine makarskoga Ogranka Matice hrvatske (1971.-1991.-2011.).
Knjiga prikazuje djelovanje Matice hrvatske u Makarskoj u proteklih 20 godina, njezino burno i kratkotrajno djelovanje 1971. godine, te daje i nešto podataka o njezinim tragovima u Makarskoj tijekom 19. stoljeća.

Koncert Musica Mediterana
U večernjim satima održat će se koncert solista HNK Split i prijatelja naziva MUSICA MEDITERANA. Musica Mediterana je vrhunski glazbeno-koncertni doživljaj koji predstavlja opus mediteranske glazbe (talijanske šansone, grčkog sirtakija, španjolskog flamenca, portugalskog fata) i izbor najpoznatijih opernih arija (Carmen, Traviata, Hoffmanove priče, Nabucco).
Repertoar je osmišljen po uzoru na najveće koncertne majstore kao što su Pavarotti i Bocelli. Program izvode: Bjanka Ivas Mamić – mezzosopran, Stefan Kokoškov – tenor, Ivo Zovko – gitara, Filip Djelalija – mandolina i Jasenko Troković – percussions vokal.

Ostala događanja
U četvrtak 25. listopada ispred zgrade Grada Makarske Crveni križ organizira humanitarno mjerenje tlaka i šećera u krvi, a u popodnevnim satima u Gradskom muzeju održat će se predavanje Marinka Tomasovića na temu 'Osmanska Makarska kroz 16. i 17. stoljeće te muslimansko groblje'.
Uspješni Judo klub 'Biokovo' organizira 1. memorijalni turnir Tajmira Nole koji će se održati u Gradskoj dvorani 27. listopada.
Hrvatsko-njemačko društvo dugi niz godina povodom Dana grada organizira izložbu fotografija. Ovogodišnja izložba, koja će se održati 28. listopada, nosi naziv „More i planine“.PROGRAM

19. – 21. listopada 2012.
Nogometni turnir „Mali Zmaj“ – Gradski sportski centar

21. listopada 2012. (nedjelja)
10,30 sati Sveta misa za Grad – Katedrala sv. Marka

21. – 24 listopada 2012.
Likovna kolonija – Gradska galerija Antuna Gojaka

22. listopada 2012. (ponedjeljak)
19,00 sati Brzopotezni šahovski turnir „Gradu u čast“ – Šahovski klub Makarska

23. listopada 2012. (utorak)
18,00 sati Izložba „Torta makarana“ – Gradska galerija Antuna Gojaka


24. listopada 2012. (srijeda)
DAN GRADA MAKARSKE

07,30 sati Promenada Gradske glazbe Makarska – Gradska riva
◊◊◊
POLAGANJE CVIJEĆA I PALJENJE SVIJEĆA:
09,30 sati Središnji križ Gradskog groblja u Makarskoj
09,50 sati Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu –
Šetalište dr. Franje Tuđmana
10,10 sati Spomenik hrvatskom branitelju – Šetalište dr. fra Jure Radća
◊◊◊
10,30 sati Svečano otvaranje Seizmološke postaje Makarskog primorja –
GCOM (Gradski centar za obavješćivanje „Osejava“ Makarska)
12,00 sati Svečana sjednica Gradskog vijeća – Hotel Park
◊◊◊
KULTURNO-ZABAVNI PROGRAM
14,00 sati Sajam mogućnosti – Kačićev trg
19,00 sati Predstavljanje Spomen-zbornika Ogranka Matice hrvatske u
Makarskoj – Hotel Park
20,00 sati Koncert Gradu; MUSICA MEDITERANA (solisti HNK Split) – Trg
Tina Ujevića

25. listopada 2012. (četvrtak)
09,00 sati Humanitarno mjerenje tlaka i šećera u krvi (Crveni križ - Gradsko
društvo Makarska) – ispred zgrade Grada Makarske
18,00 sati Predavanje Marinka Tomasovića: Osmanska Makarska 16./17. st. i
muslimansko groblje – Gradski muzej Makarska

27. listopada 2012. (subota)
9,00 – 16,00 sati Judo Kup Makarske - 1. Memorijalni turnir Tajmira Nole – Gradska
sportska dvorana (Organizator: Judo klub Biokovo Makarska)

28. listopada 2012. (nedjelja)
18,00 sati Izložba fotografija „More i planine“ – Hrvatsko-njemačko društvo
Split-Makarska – Hotel Biokovo
Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.