Dan državnosti: Polaganjem vijenaca odana počast najzaslužnijima za stvaranje suverene i samostalne Republike Hrvatske

Obilježavanje 30. svibnja Dana državnosti Republike Hrvatske, otpočelo je odavanjem počasti najzaslužnijima za slobodu i stvaranje suverene države te misom zadušnicom, nastupom Gradske glazbe Makarska.

Tim povodom predstavnici Grada Makarske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, HVIDRA-e i Udruge 156. brigade HV-a, političkih stranaka HDZ-a i SDP-a, položili su vijence pred Središnjim križem na Gradskom groblju sv. Križa, na Spomenik hrvatskom branitelju i na Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Župnik mons. Pavao Banić pred Središnjim križem molio je za odrješenje, a gradonačelnik Jure Brkan pozvao je na odavanje počasti minutom šutnje svima koji su svoje živote utkali u slobodu i suverenost Republike Hrvatske podsjetivši na 30. svibnja 1990. kada je konstituiran prvi višestranački hrvatski sabor i ostvaren stoljetni san hrvatskog naroda.

 

-Nakon konstituiranja Hrvatskoga sabora na današnji dan 1990. godine već iduću godinu krenula je velikosrpska agresija na našu domovinu. Tada su na branik domovine izašli naši hrvatski branitelji i uspješno obranili domovinu ’91. i oslobodili je ’95. Položili su svoje živote u tom krvavom Domovinskom ratu na oltar domovine, naglasio je prigodom polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Spomeniku hrvatskom branitelju.

 

Pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana naša domovina je obranjena i oslobođena te je pod njegovim vodstvom krenula u smjeru EU i NATO saveza. Zbog svih njegovih velikih djela u zahvalu odajemo dužnu počast našem prvom predsjedniku,  istaknuo je gradonačelnik pred Spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku.

 

Svečarskoj atmosferi proslave Dana državnosti pridonijela je Gradska glazba Makarska svojim nastupom na Trgu 156. brigade HV-a.

Sveta misa za domovinu služit će se u konkatedralnoj crkvi sv. Marka u 19 sati.

Na drevnom Kačićevu trgu s početkom u 20 sati je koncert Marka Škugora povodom Dana državnosti.

 

J. Glučina

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.