Božićna čestitka mons. Pavla Banića

Naučili smo se slaviti Božić u radosti, veselju, zabavi. I bogat i siromah o Božiću su zaboravljali probleme, koristilo se vrijeme za radost i pomirenje, jer se održavao nepisani zakon da idemo od kuće do kuće pa i onom s kim samo bili u netrpeljivosti, pružali samo ruku čestitajući rođendan Isusa Krista.
Ovaj Božić dočekujemo u tišini, strahu od nevidljive pošasti – virusa koji je na žalost već odnio mnoge živote. Povijest se ponavlja. U Starom zavjetu židovski narod koji je bio posebno odabran od Boga da bude uzor drugima, jer iz tog malog naroda doći će spasenje svemu svijetu. Dok je narod poštivao Božje zakone, vladao je sklad i ljubav, a i u pustinji je dobivao „manu“ te nisu oskudijevali u hrani. Kad su odustajali od Božjeg zakona, pojavljivale su se razne nevolje: epidemije, ratovi ili ropstva. Propovjednici – proroci su se pojavljivali i opominjali, da se vrate Božjim zakonima, pa kad bi poslušali opet bi nastalo blagostanje. Najveće blagostanje je kad se uspostavi sklad duha i tijela i što se mogu potpuno predati u volju Božju.
Mi smo na jednoj drugoj razini, materijalno smo napredovali i sebi umislili, ako imamo novac i bogatstvo da nam ni dragi Bog ne treba.
Danas smo svjesni da nam ne pomaže ni akademski gradus, ni štedna knjižica, ni materijalna dobra, jedino što nas može utješiti jest, ako smo učinili sve ono što je u ljudskoj moći, predati se u volju Božju i biti mirne savjesti.
Izaija prorok je tješio narod „ne bojte se“, povjerovali su i nisu pali u očaj. I danas vrijede njegove riječi, ali treba izvršavati zakon koji nam je Bog propisao. Usuđujem se reći da naše ponašanje zaostaje u vjeri i kulturi od vremena u kojem živimo. Možemo li govoriti o vjeri i kulturi, ako u našoj sredini – Europi je u 2019 godini učinjeno gotovo 600 zločina iz mržnje prema vjernicima?
Betlehemsko dijete nam je donijelo poruku ljubavi prema svakom čovjeku. Poruku su shvatili Marija, Josip i pastiri, najsiromašniji sloj ljudi. Učeni pismoznanci i farizeji nisu razumjeli, pa ni sam kralj kojemu je prvomu ponuđena radosna vijest o dolasku Spasitelja.
Vjerujem da mi shvaćamo poruku, ljubav prema svakom čovjeku, a materijalno je sadržano u očenašu: „kruh naš svagdanji daj nam danas“, a sutra će se brinuti za sutra.
U toj vjeri želimo SRETAN BOŽIĆ i NOVU GODINU svim ljudima dobre volje, don Jure Lovrinčević, župni vikar, časne sestre, i mons. Pavao Banić župnik i dekan iz Makarske.

M.P.