Biokovski botanički vrt Kotišina u Tjednu botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske

8.6.2011.


Zbog iznimnog značaja Biokovskog botaničkog vrta Kotišina Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ u suradnji s Botaničkim vrtom PMF-a u Zagrebu i uz potporu lokalne zajednice prošle godine je inicirala revitalizaciju botaničkog vrta. Revitalizacija Biokovskog botaničkog vrta Kotišina, kojeg je njegov osnivač fra Jure Radić zamislio kao „ograđeni dio prirode“ gdje će se zadržati prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom, za osnovni cilj ima očuvanje tog dijela prirodne baštine Parka prirode Biokovo.
Ovim projektom, u kojeg je aktivno uključena i lokalna zajednica, namjera je Ustanove, kao inicijatora revitalizacije botaničkog vrta, kroz informiranje lokalnog stanovništva i ostalih posjetitelja podići svijest o potrebi očuvanja prirodne baštine uključujući endemske, reliktne, zaštićene i ugrožene vrste bilja, kao i razvijanje svijesti o potrebi odgovornog ponašanja prema prirodi. Uz to namjera nam je promovirati Biokovski botanički vrt Kotišinu, olakšati posjetiteljima snalaženje u obilasku Vrta, te omogućiti upoznavanje biokovskih reprezentativnih biljnih vrsta. S tim ciljem ispod biljaka su postavljene nove oznake sa latinskim i hrvatskim nazivom, postavljeno je 6 informativnih tabli na hrvatskom i engleskom jeziku i tiskan je plakat sa najznačajnim biljnim vrstama Biokovskog botaničkog vrta Kotišina.
Na ovaj način želimo potaknuti turiste i ostale posjetitelje koji posjećuju Makarsko primorje da posjete botanički vrt u Kotišini i Park prirode Biokovo.
S obzirom na zahtjevnost radova na revitalizaciji vrta, u suradnji s Volonterskim centrom udruge Mi – Split, po prvi puta smo angažirali volontere.
Nakon edukacije u sjedištu Stručne službe u Podgori, volonteri su pod stručnim vodstvom obišli Botanički vrt Kotišinu, nakon čega su upućeni u rad. Sudjelovali su u uređenju vrta i stručnoj hortikulturnoj njezi biljaka po uputama djelatnika naše Ustanove. Također su sudjelovali u akcijama iskorjenjivanja agresivne invazivne vrste pajasena Ailanthus altissima koja se jako brzo širila na području botaničkog vrta. Volonteri će i u narednom periodu nastaviti pomagati pri održavanju Vrta.


Zahvaljujući revitalizaciji Biokovskog botaničkog vrta Kotišina, koja i dalje traje, naš botanički vrt u je ušao u Konzorcij europskih botaničkih vrtova i kao rezultat toga Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ se u suradnji sa Sekcijom botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva uključila i organizirala događanja u Biokovskom botaničkom vrtu „Kotišina“ koja su se odvijala u sklopu Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske od ponedjeljka 30. svibnja do subote 4. lipnja 2011. godine.
Povodom Tjedna botaničkih vrtova i arbotetuma djelatnici Ustanove sudjelovali su na Simpoziju kojim je svečano otvoren Tjedan, a koji se u ponedjeljak 30. svibnja održao u Zagrebu. Tom prigodom stručna suradnica biolog – ekolog Zvjezdana Popović održala je iznimno dobro prihvaćeno predavanje o Biokovskom botaničkom vrtu Kotišina.
Tijekom navedenog Tjedna u botaničkom vrtu Kotišina organizirani su obilasci Vrta uz besplatno stručno vođenje, prezentacije, predavanja, projekcije filmova u kojima su sudjelovali učenici i profesori OŠ“Tučepi“ iz Tučepi i OŠ“Sučidar“ iz Splita, kao i svi zainteresirani posjetitelji.
Za najmlađe je održana likovna radionica ispred crkve Sv. Ante u Kotišini koju su vodile akademske slikarice Desa Marijeta i Silva Radić Markotić, obje članice HDLU iz Makarske.
Također, za posjetitelje je upriličeno i druženje uz koktele i napitke od biokovskog bilja koje je pripremila djelatnica Parka Vedrana Vela Puharić.
Tjedan botaničkih vrtova i arbotetuma Hrvatske odvijao se pod visokim pokroviteljstvom Ministarsva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Državnog zavoda za zaštitu prirode, Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstva turizma i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva republike Hrvatske.
Tijekom Tjedna botaničkih vrtova botanički vrt u Kotišini posjetilo je oko 200 posjetitelja, a sva događanja popratila je snimateljska ekipa HRT-a i TV Jadrana, kao i Radio Makarska Rivijera.

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ posebno zahvaljuje stanovnicima Kotišine na razumijevanju i podršci koju su nam pružili u proteklih godinu dana od kada je započela revitalizacija Vrta, kao i na sudjelovanju u događanjima koje smo upriličili protekli tjedan u Biokovskom botaničkom vrtu Kotišini.
Zahvaljujemo i makarskom župniku don Pavi Baniću koji nam je ustupio prostor crkve Sv. Ante za vrijeme trajanja likovnih radionica.

Ksenija Protrka