Biokovske vrtače snimljene iz svemira

17.2.09.

18. Međunarodna svemirska ekspedicija, koja je još u tijeku, sastavljena od troje Amerikanaca, Rusa i Japanca za boravka u svemiru načinila je nekoliko internetom dostupnih fotografija zanimljivih područja na zemlji (ukupno 10), a ono što je upalo u oko našem znanstveniku Koradu Korleviću jest da jednoj od tih 10 reljefnih znamenitosti Zemlje pripada i naše velebno Biokovo, kako nam je proslijedio Gloryan Grabner, predsjednik makarskog astronomskog kluba «Orion».
Ovo sigurno nije prvi puta da se Biokovo proučava iz svemira što možemo zaključiti iz detaljne geološko-morfološke analize koja prati sliku, gdje uz generalije Biokova (smještaj, najveći vrh, grad Makarska) stoji i lokalni izraz za Biokovske «udubine» = vrtače, zaključuje Grabner.

http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/station/crew-18/ndxpage38.html
Dodatne info:
18. Međunarodna svemirska ekspedicija započela je još u svibnju 2008. pripremama astronauta u «Johnson» svemirskom centru u SAD-u i «Zvjezdanom gradu» u Rusiji. Polijetanje misije se zbilo 12. prosinca iz Baikonura u Kazahstanu, a traje do kraja 3 mj. 2009.
Slika Biokova datira 29.12.2008., no objavljena je tek 02.02.2009. na internetu.
Kada se radi o svemirskim misijama, svaki trenutak boravka u svemiru je planiran u detalje, stoga fotografiranje Biokova ,uz «mladi vulkan» u Sudanu, pustinju u Libiji ili planinski greben u Coloradu, nije slučajan.
Međunarodna svemirska stanica se nalazi u orbiti 354 km iznad Zemlje, započela je svoj život u svemiru 2000.g., a kada bude dovršena krajem 2010.g., doseći će 110 m dužine.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.