Biokovo na dnevniku HTV-a

17.02.10.

Piše i snimio: Stipe Bušelić


Vremenske neprilike i velike količine snijega koje su pale u cijeloj državi, a posebno izvješća o visini snijega na Biokovu, bio je povod da televizijska ekipa HRT studija Split dobije zadatak napraviti reportažu koja je emitirana u subotu, 13. veljače, u centralnom dnevniku.
Kako takav pothvat nije bio moguć bez dodatne sigurnosti i prijevoza, u pomoć je priskočila HGSS stanica Makarska. U dogovoreno vrijeme tročlana televizijska ekipa došla je u Makarsku gdje ih je dočekala ekipa od pet gorskih spašavatelja te su sa dva terenska vozila krenuli na Biokovo.
Kao dobri poznavatelji ćudi planine, znali smo za realne mogućnosti, a visina snijega nije obećavala da će se moći suna pogonske kotače postavljeni lanci. Nastavili smo put dalje i u priči smišljali što bi bilo prikladno snimiti jer nismo ni očekivali da ćemo uspjeti doći ni blizu Silnog gozda i Svetog Jure. Nakon par kilometara vožnje dolazimo do očišćene ceste, a našem veselju nije bilo kraja jer smo znali da je ralica ispred nas i da ćemo moći dogurati puno više od plana. Na Lađeni smo sustigli stroj i polako smo napredovali za njim. Bilježeći kamerom sve zanimljivo, uspjeli smo doći dva kilometra iznad Vošca gdje je ralica napravila proširenje da se naši terenci mogu okrenuti. Preko radija smo čuli za upozorenja na lavine koje su vidjeli tehničari na odašiljaču Biokovu, a kako su iste iznad 1500 metara nadmorske visine, do njih nismo uspjeli doći.
Bilo je vrijeme za povratak jer je ekipa još trebala doći do Splita i pripremiti prilog koji se trebao poslati do večeri za Zagreb. Na povratku smo uspjeli svratiti do kućice Ante i Renate Ćapin koji su nas lijepo ugostili u toplom kutku svog objekta u snijegom okovanoj planini.
Lijep i sunčan dan izmamio je veliki broj izletnika koji su uživali u igri na snijegu, a veliki broj automobila zakrčio je biokovsku cestu. Kako su naši terenci dovoljno visoki, nije bio problema u mimoilaženju sa svima koji su nam išli u susret.
Iako na ulaznoj rampi postoje jasna i vidljiva upozorenja i prometni znakovi, očito to nije dovoljno da upozori i odvrati sve one koji se nepripremljeni i bez potrebne zimske opreme upućuju u avanture koje nisu i ne mogu isplanirati.
Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.