5. Festival mediteranskog filma Split gostuje i u Makarskoj

13.6.2012.

Festival mediteranskog filma Split u Makarskoj

FMFS s ponosom najavljuje početak svoje turneje pod nazivom "Kino Mediteran". Grad Makarska ima čast otvaranja ovog projekta i tijekom ovog vikenda publika će imati priliku vidjeti najbolje filmove s tek završenog Festivala mediteranskog filma u Splitu.

Tijekom tri dana prikazati će se filmovi "Naš osobni rat", francuske redateljice Valerie Donzelli; izraelski film s nominacijom za nagradu Oscar "Fusnota", te na kraju, ekskluzivno u Makarskoj pobjednički film Berlinskog festivala "Cezar mora umrijeti" u režiji talijanske braće Taviani.

Uz ova tri dugometražna filma publika u Makarskoj će imati priliku vidjeti izbor kratkometražnog programa hrvatskih, ali i stranih autora. Prije dugometražnih filmova prikazati ćemo nagrađene kratkometražne filmove s Festivala: Životinjsko carstvo, Vesla, Dođoh, odoh ali i mnoge druge. Također pozivamo publiku da nakon projekcija ostane s nama u Ljetnom kinu na druženju uz glazbu, rakijice i predstavljanje Festivala mediteranskog filma.

Projekt kino Mediteran nakon Makarske nastavlja se diljem Dalmacije, a gostovanje u Makarskoj je realizirano uz potporu Grada Makarske.Raspored projekcija:


PETAK 15.6. 21:30
CEZAR MORA UMRIJETI // Joseph Cedar // Izrael


Dvojica filmaša, Paolo i Vittorio Taviani snimaju dokumentarac o zatvorenicima Rebibbie, jednog od najstrože čuvanih rimskih zatvora. Ali redatelji se ne bave zločinima koje su kriminalci počinili već probama za Shakespearovu dramu Julije cezar koju pripremaju za izvedbu. Film nam pokazuje kako univerzalnost Shakespearovog jezika pomaže glumcima da shvate prijateljstvo i izdaju, moć i prevaru, neiskrenost i nasilje. Kada se zastor spusti zatvorenici se vraćaju u ćelije, ponosni i ganuti načinom na koji ih je drama povezala sa vlastitim životnim pričama.
Film je osvojio Zlatnog Medvjeda u Berlinu za najbolji film.


SUBOTA 16.6. 21:30
NAŠ OSOBNI RAT // Valerie Donzelli // Francuska


Roméo i Juliette pričaju najljepšu ljubavnu priču; ljubav na prvi pogled i zajednički život okrunjen sinčićem Adamom. Ostvareni san uskoro se pretvara u noćnu moru kada otkriju da im je sin obolio od zloćudnog tumora na mozgu. Uz pomoć obitelji i prijatelja, mladi par pristupa borbi protiv opake bolesti kao borbi na bojnom polju. Objavljuju rat. Rat protiv bolesti, rat protiv smrti, rat protiv očaja.
Film potpisuju Valerie Donzelli (režija, scenarij i glavna uloga) i njen muž Jérémie Elkaïm (scenarij) koji su na osnovi vlastitog iskustva snimili ovu optimističnu priču o ustrajnosti i hrabrosti jedne mlade obitelji koja se bori za život svoga sina i za opstanak svoje veze.
Film je nominiran za nagradu Cezar u 6 kategorija i bio je francuski kandidat za nagradu Oscar


NEDJELJA 17.6. 21:30
FUSNOTA // Joseph Cedar // Izrael


Fusnota je priča o sukobu između oca i sina Elitera i Uriela Shkolnika, dva profesora koji se bave proučavanjem Talmuda. Otac, Elizer je tvrdoglavi konzervativac čiji rad i djelo nikad nisu bili prepoznati ni priznati. Uriel, njegov sin, je mlada nada u svojoj profesiji koji je u stalnoj potrazi za priznanjem.
I onda se jednog dana sreća okrene. Kada Elizer sazna da će mu biti dodijeljena nagrada Izrael, najvrjednija stipendija u državi, njegova taština i potreba za priznanjem dolazi do izražaja. Uriel je oduševljen očevim uspjehom, ali sudbina je htjela da mora birati između vlastite i očeve karijere. Hoće li sabotirati očevu slavu?
Film je bio izraelski kandidat za Oscara za najbolji strani film.


Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.