30. obljetnica: Centralna proslava uz mimohod pripadnika 156. brigade

Prema programu obilježavanja 30.obljetnice ustroja 156. brigade HV-a Makarska-Vrgorac, u subotu ujutro pripadnici brigade ali i brojna izaslanstva iz cijele Hrvatske okupila su se u Makarskoj ispred Spomenika hrvatskom branitelju gdje su odali dužnu počast svim suborcima koji su svoje živote utkali u slobodu domovine. Vijence su položili i zapalili svijeće: Udruga udovica i roditelja poginulih hrvatskih branitelja 156. brigade HV-a, izaslanici predsjednika RH, Sabora RH, Vlade RH, Županije splitsko-dalmatinske, izaslanstvo 156. brigade HV, HVIDRA-e Makarska, HVIDRA-e Vrgorac, izaslanstva gradova Makarska, Vrgorac i Imotski, HVIDRA-e Splitsko-dalmatinske županije, Udruge „Tigar” Imotski, „Imotski sokolovi”, Udruge hrvatskih branitelja pravoslavne vjere,, Zajednice branitelja „Gojko Šušak” i 4. brigade, 115. brigada HV-a, 141. brigada HV-a. Pripadnici 156. brigade HV-a zajedno s brojnim uzvanicima mimohodom gradskom rivom uputili su se pred Spomenik dr. Franje Tuđmana gdje su također položili vijence i odali počast prvom zapovjedniku OS RH.

U hotelu Miramare na svečanoj akademiji brojna izaslanstva su uputila zahvalnost i čestitke braniteljima za ovaj važan jubilej ustroja 156. brigade HV Makarska -Vrgorac te posebno čestitali Udruzi 156. brigade HV-a na dostojanstvenom i bogatom programu obilježavanja 30. obljetnice.

 

Stipan Kotarac, predsjednik Udruge 156. brigade HV-a još jedanput je na svečanoj akademiji kojoj su nazočila navedena izaslanstva te brojni gosti među kojima su posebno pozdravljeni; zapovjednici Slobodan Nemčić ZNG, admiral Ante Urlić, admiral Marileo Staničić i pukovnik Ante Tonči Mendeš, kao i počasni građanin grada Makarske general Ademi, te arhiepiskop Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar, autor monografije o brigadi Teo Šalinović i brojni prijatelji branitelja Domovinskog rata iz Makarske i Vrgorca, podsjetio na ustroj brigade od njenih početaka posebno istaknuvši zasluge poginulih pripadnika. Zahvalio je svima koji su pomogli uistinu dostojanstveno obilježavanje ovog važnog jubileja, pod pokroviteljstvom Grada Makarske.

 

Skup su pozdravili i čestitali svim pripadnicima 156. brigade jubilej, gradonačelnik Makarske Zoran Paunović, izaslanik predsjednika Vlade Špiro Janović, župan Blaženko Boban, izaslanik predsjednika Sabora RH, saborski zastupnik Jure Brkan, izaslanik predsjednika RH general Marijan Mareković. U pozdravnim riječima zahvalnosti i čestitkama istaknuli su zajedništvo svih pripadnika 156. brigade HV-a koji su srcem ustali u obranu domovine.

 

Svečanosti su glazbom pridonijeli Gradska glazba Makarska i klapa Srdela.

 

U okviru bogatog programa obilježavanja 30. obljetnice ustroja ZNG i 156. brigade HV-a Makarska Vrgorac održana su predavanja po makarskim školama, upriličena izložba, predstavljena monografija i film o ratnom putu ZNG-a i 156. brigade HV-a Makarska-Vrgorac, što ostaje budućim generacijama kao djelo koje će ih upoznati s junaštvom i hrabrošću onih koji su stali u obranu domovine kada je bilo najteže.

 

Janja Glučina

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.