14°C weather icon

Europa za građane: Grad Makarska na 4. konferenciji projekta Europoly u talijanskom gradu Fano

30.07.2018.

U sklopu projekta Europoly, kao dio programa Europa za građane, u kojem je JU Makarska razvojna agencija hrvatski partner uz još 6 europskih zemalja (Italija, Španjolska, Slovenija, Mađarska, Rumunjska, Bugarska), ravnateljica agencije Lidija Vukadin Vranješ te savjetnica Odjela za društvene djelatnosti Grada Makarska Marina Andačić Krivić, kao predstavnica Grada, boravile su u talijanskom gradu Fano, od 23. do 25. srpnja 2018. na četvrtoj konferenciji projekta.

Tema konferencije ovog puta bila je: Primjeri europskih politika i mjera koje su pridonijele izlasku iz krize i unapređenju razvoja gospodarstva. Ravnateljica agencije održala je predavanje na predmetnu temu na primjeru Hrvatske, kao doprinos partnera s  hrvatske strane.

U sklopu službenog programa svim nazočnima obratio se gradonačelnik grada Fano, održana su tri službena sastanka projekta s jednom otvorenom debatom, dva stručna predavanja. Nadalje, organiziran je grupni obilazak centru ekološke poljoprivrede Giro Girolomoni Agricultural, koji okuplja poljoprivrednike iz čitave regije te proizvodi: tjesteninu, kavu, žitarice, brašno, ekstra djevičansko ulje, proizvode od rajčice, rižu te balzamski ocat, kao primjer dobre prakse ekološke proizvodnje i međusektorske suradnje.

Nadalje, službeni posjet tvrtki Fiorini koja proizvodi vino uz posjet vinogradima te prezentaciju proizvodnje vina; izložbi Gioacchino Rossini i Gradskom muzeju.

Na kraju posjeta organizirana je otvorena rasprava s konferencijom za medije na kojoj su svi predstavnici partnerskih zemalja dali svoje izjave na fokus temu konferencije.

Iduću konferenciju projekta ugostit će upravo JU Makarska razvojna agencija MARA u Makarskoj, od 2. do 4. listopada 2018. na temu Budućnost u Europskoj uniji. U organizaciju konferencije bit će uključen Grad Makarska te gradske udruge koje su i do sada sudjelovale u projektnim aktivnostima, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica JU Makarska razvojna agencija MARA.

makarska logo