10°C

U utorak započinje novo izdanje Grand Gourmeta: Gastro spektakl za kraj uspješne turističke sezone

06.11.2017.

Uoči sutrašnjeg otvorenja trećeg po redu Grand Gourmeta, međunarodnog natjecanja konobara, barmena barista, konoba i restorana koje se već treću godinu zaredom organizira u našem gradu, danas je u kavani Memory hotela Meteor održana tiskovna konferencija na kojoj su predstavljena događanja koja će se odvijati od 7. do 10. studenog. Natjecanje tradicionalno organizira Savez šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, zajedno s Gradom Makarskom, Turističkom zajednicom i Hotelima Makarska ugostit će natjecatelje iz osam zemalja – uz Hrvatsku, iz Austrije, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, a naravno da će i ovogodišnjem izdanju Grand Gourmet ponuditi široki spektar vrhunskih radionica, predavanja, kao i zabave, cockatil partyja te drugog popratnog sadržaja. Uz predstavnika SKMER-a Željka Nevena Bremeca i predsjednika stručnog ocjenjivačkog žirija Marija Pavića, predstavnike medija danas su pozdravili i Tonči Lalić u ime TZ Makarske, direktorica hotela Meteor Josipa Kuzmanić te dogradonačelnik Dražen Nemčić. – Istaknuo bih da je vrlo važno da mi, kao turističko središte koje želi imati ‘pet zvjezdica’, radimo na promociji onih koji su zapravo najvažniji, odnosno na promociji ljudi koji rade u turizmu. Stoga mi je posebno drago što se u ovaj projekt uključilo i Srednju strukovnu školu Makarska koja bi u budućnosti trebala biti nositelj našeg turizma – kazao je zamjenik makarskog gradonačelnika Dražen Nemčić, poželjevši uspjeh svim natjecateljima. U sličnom je tonu govorila i direktorica Meteora Josipa Kuzmanić , kazavši kako manifestacija ovakvog tipa na pravi način podvlači crtu pod jedno uspješno turističko razdoblje. – Kako se Grand Gourmet uvijek poklapa sa zatvaranjem našeg hotela, mogu ustvrditi da je ovo jedan šlag na tortu izuzetno uspješne sezone, a mi ćemo i dalje podržavati ovu manifestaciju, jednako kao i sve druge koje omogućavaju usavršavanje i napredak turističkih djelatnika jer oni su ključ uspjeha u postizanju izvrsnosti usluge. Ne samo za naše poduzeće, već za cjelokupni turizam, izuzetno je važno popularizirati zanimanja konobara, kuhara i drugih turističkih djelatnika – dodala je Kuzmanić. Detalje iz programa najavio je u ime SKMER-a Željko Neven Bremec, spomenuvši kako je u projekt ove godine uključena i TZ Vrgorac kao pokrovitelj Večeri vrgoračkog kraja koja će se održati u utorak navečer, najavivši osim toga i Večer otočke kužine (srijeda) te Večer Cetinske krajina (četvrtak), kao i natjecanja te edukacije s kojima se kreće već od utorka ujutro. – Izjutra krećemo s edukacijama na razne teme, od pršuta, vina, soli, koktela, dakle tema vezanih uz ugostiteljstvo, dok će popodnevne termine zauzimati natjecanja barista, barmena, konoba i restorana te zabavni programi. Navečer nas čekaju zabave uz bazen, cocktail partyji, no preko dana će se morati raditi – kazao je Bremec. Iz programa ovogodišnjeg Grand Gourmeta uistinu se može zvući dosta zanimljivih sadržaja: Dok će za one željne edukacije biti organizirane radionice, između ostalog, na teme hrvatskih pjenušaca, škole piva, dekoracija za koktele, sljubljivanja hrane i vina, kave, mojita ili prezentiranja pršuta, kroz tri dana manifestacije očekuju nas natjecanja konobara u sinkroniziranom posluživanju, timsko natjecanje konoba i restorana kao i individualna natjecanja konobara i barmena. Kako je nam samom kraju današnje tiskovne konferencije napomenuo predsjednik stručnog ocjenjivačkog žirija Mario Pavić, Grand Gorumet ove je godine ostvario veliki uspjeh jer ga je prepoznala i Agencija za strukovno obrazovanje postavivši Grand Gourmet u svoj katalog usavršavanja. – Nastojali smo ove godine podići K prokupni program na jedan viši nivo, s jedne strane kroz predavače iz susjednih zemalja koji će nam pokazati ono najbolje što znaju, a s druge strane potez Agencije za strukovno obrazovanje nam je veliko priznanje, jer smo dobili i službenu potvrdu da smo prepoznati kao netko tko radi i vrijedi – kazao je predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda Grand Gourmeta. Manifestacija se službeno otvara u utorak u 10.45 sati, a sva događanja odvijat će se u prostoru hotela Meteor.

 

O.Franić