19°C weather icon

Žena na tržištu rada

22.02.2011.

22.2.2011.


Na tribini gradskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Županijskog interesnog odbora žena HNS-a, održanoj u četvrtak 17. veljače u Vatrogasnom domu, splitska Udruga civilnog društva za promicanje prava žena Domine prezentirala je projekt Žena na tržištu rada. Partneri su im pri tome Hrvatska udruga poslodavaca i Zavod za zapošljavanje u Splitu. Projekt je financirala EU sa 153 tisuća eura. Cilj je podržati i osnažiti ženu u procesu zapošljavanja, definirati i stvoriti pretpostavke za razvoj novih učinkovitih modela zapošljavanja i politike zapošljavanja u županiji, a također povećati zapošljavanje i pristup tržištu rada korisničkim grupama kroz povećanje vještina i znanja u traženju posla. Korisnice projekta su nezaposlene žene iznad 40 godina starosti, a koje su dugotrajno nezaposlene, samohrane majke i nezaposlene žene u ruralnim krajevima. O tome su govorile predstavnica Domina Mirjana Kučer i voditeljica projekta Nina Šimunović.

Ovoga tjedna prve grupe žena započinju s edukacijom za različita zanimanja. Žene će biti izabrane na temelju info-radionica kroz koje je prošlo 30 zainteresiranih. Najmotiviranije će biti izabrane za tromjesečnu praksu kod poslodavaca koji posredstvom HUP-a surađuju u projektu Žene na tržištu rada nakon čega im se otvara mogućnost zapošljavanja. Korisnice projekta su nezaposlene žene iznad 40 godina starosti, a koje su dugotrajno nezaposlene, samohrane majke, nezaposlene u ruralnim krajevima. Provedba projekta na području Splitsko-dalmatinske županije traje godinu dana, a započela je u mjesecu studenom. Trening će obuhvatiti sada 256 žena koje će, nakon individualnog treninga i praćenja, povećati vještinu i znanje u traženju posla dok će se za 300 žena dati podrška u traženju posla.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji situacija na tržištu rada je gora nego u ostalim dijelovima Hrvatske, a također je loša situacija i sa korištenjem europskih fondova, kazala je Mirjana Kučer. Domine provode kontinuirano ekonomsko osnaživanje žene koristeći financijsku potporu EU i pokušavaju naći novi modeli zapošljavanja, ali je politika ravnopravnosti na svim razinama zakazala.
Predsjednik makarske podružnice HNS –a Zlatko Lalić iznio je najnoviji podatak o 340 tisuća nezaposlenih na razini države, a od prosinca je nestalo 14 tisuća radnih mjesta, cijela jedna Makarska.
Meri Butirić, predsjednica Interesnog odbora županijskog HNS – a iznijela je podatke:
- u županiji je trenutno 40.777 nezaposlenih od čega su
23.595 žene ili 58 posto,
- 1.800 je nezaposlenih u Makarskoj, od čega je 950 žena.
- podaci UN-a govore da žene obavljaju 67 posto svjetskog rada. Zarađuju 10 posto svjetskog dohotka, a vlasnice su 1 posto svjetskog imetka. U parlamentima je 10 posto žena, 70 posto ih je nepismenih. Siromašnih je na kugli 1,3 milijarde od čega je 70 posto žena.makarska logo