14°C weather icon

Završeni radovi na energetskoj obnovi zgrade Dječjeg vrtića Ciciban

02.05.2017.

Radovi na energetskoj obnovi zgrade dječjeg vrtića Ciciban, koji traju od 10. kolovoza 2016. su završeni. Projekt energetske obnove financiran je iz Pilot projekta Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja 4c1.2. na kojeg se Grad Makarska prijavio u studenom 2015. Ukupna ugovorena vrijednost projekta je 2.496.239,78 kn, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 1.625.041,78 kn, tj. 70 % iz Europskog fonda za regionalni razvoj: 696.446,48 kn, a iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost: 928.595,30 HRK.

Projektom energetske obnove rekonstruiran je krov, toplinski su izolirani vanjski zidovi, izvršena je zamjena dijela vanjskih otvora i kotla, ugrađena su 4 nova solarna toplinska kolektora i novi termostatski radijatorski ventili te je zamijenjena unutarnja rasvjeta novim LED svjetiljkama.

Ovim mjerama ostvarene su zaista značajne uštede u potrošnji energije od 85%, smanjene su štetne emisije CO2 za 85%, riješeni su učestali problemi prokišnjavanja, prodora vlage i nastanka gljivica djece u vrtiću, porasla je kvaliteta njihova boravka, povećana je njihova sigurnost, a osobito se očituje pozitivan utjecaj na njihovo zdravlje. Također, zgrada je iz energetskog razreda C obnovljena i sada spada u energetski razred A.

 

S obzirom su za vrijeme radova uočeni dodatni problemi koji su posljedica dotrajalosti objekta, a ne odnose se direktno na energetsku obnovu, Grad Makarska uložio je dodatna sredstva s ciljem rješavanja svih problema na objektu.

 

Zahvaljujući odličnoj suradnji svih dionika: Grada Makarska kao investitora, Edinga d.o.o. kao izvođača radova, Ureda ovlaštenog ing. građevinarstva Tonka Aljinović Gojak kao stručnog nadzora te osobito svih djelatnika DV Biokovsko zvonce, radovi su protekli u najboljem redu, na radost i veselje korisnika vrtića – djece i njihovih roditelja.

Energetski obnovljena zgrada vrtića Ciciban jedna je od prvih zgrada javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja u Dalmaciji koja je obnovljena uz sufinanciranje iz EU fondova te može služiti kao primjer dobre prakse ostalim jedinicama lokalne samouprave. Projekt promovira energetsku učinkovitost i uvođenje obnovljivih izvora energije s ciljem razboritog i racionalnog korištenja prirodnih bogatstava. Ljepši izgled zgrade vrtića Ciciban znatno utječe na zaštitu i unapređenje kvalitete okoliša te potvrđuje status „Eko vrtića“ kao nositelja Zelene zastave.

 

makarska logo