28°C weather icon

Završeni predupisi u 1. razred osnovne škole: U Makarskoj 28 prvašića više nego lani

27.02.2020.

Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Ispostava Makarska završio je obradu podataka elektronskog predupisa djece, školskih obveznika za narednu školsku godinu, 2020./21. Na području Ispostave Makarska, za šk. god. 2020./21., prijavljeno je ukupno 247 djece i to je u usporedbi s prošlom godinom, kada ih je bilo 223 u klupama od Brela do Gradca, 24 prvašića više. Najveći rast vidljiv je u Makarskoj, Gradcu, a pada broj učenika u Podgori i Brelima.

 

- Roditelji, staratelji djece rođene od 1. travnja 2013. do 31. ožujka 2014. , putem medija te odgojno obrazovnih institucija bili su pozvani da izvrše prijavu za predupis u prvi razred osnovne škole. Prijava se vršila elektronskim putem, popunjavanjem Obrasca koji se nalazio na stranici Splitsko-dalmatinske županije (www.dalmacija.hr) u periodu od 10. – 20. veljače 2020. godine. Roditelji, staratelji koji nisu bili u mogućnosti izvršiti prijavu elektronskim putem, osobno su se obratili Uredu za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport u Makarskoj, ili školi, a kojoj prema mjestu prebivališta pripadaju te su dijete upisali na taj način – podsjeća Anđela Klapirić, stručna suradnica u županijskom Odjelu za prosvjetu kulturu, tehničku kulturu i sport.

 

Najesen će u prvi razred u dvije makarske osnovne škole krenuti 174 djece, 28 prvašića više jer ih je prošle godine bilo upisano 146.

 

OŠ Stjepana Ivičevića polazit će 93 učenika, od toga PŠ DUGIŠ 23. Prošle godine u prvi razred sjela su 83 prvašića.

 

U OŠ o. Petra Perice prvi put u školu će krenuti 81 učenik, od toga PŠ Promajna 5 prvaša. Prošle godine u školi su bila 63 učenika, dakle broj je povećan za razred u kojem je 18 učenika.

 

U OŠ dr. Franje Tuđmana bit će 10 manje učenika u prvom razredu u odnosu na prošlu godine, i nastavu će pohađati 10 učenika. OŠ Bariše Granića Meštra u Baškoj Vodi pohađat će 21 učenik, tek jedan više nego prošle godine. U OŠ Tučepi stanje je kao i prije. I prošle i ove godine upisano je 17 prvašića.

 

Više praznih klupa u prvom razredu bit će i u Podgori. Tamošnju OŠ ‘Don Mihovila Pavlinovića’ pohađat će 9 učenika, sedam manje nego 2019./2020. Samo dva prvašića su u mjestu Podgora, a u PŠ Živogošće 4 i PŠ Igrane 2 učenika.

 

U OŠ Gradac vidljiv je veliki porast učenika koji će pohađati prvi razred. U klupama će biti njih 16, a prošle godine ih je bilo tek četvero.

 

Što se, pak, tiče zahtjeva za produženim boravkom koji je organiziran u dvije osnovne škole, u OŠ Stjepana Ivičevića 33 djece želi isti, a u OŠ oca Petra Perice 24.

 

Jasna Morović

makarska logo