27°C weather icon

Završen četvrti IKKER: Nakon Grand Gourmeta Makaranin Damir Tomaš osvojio i Interregionalni kup kuhara

14.02.2018.

Nakon dvodnevnih uzbuđenja sinoć je u hotelu Miramare završeno ovogodišnje izdanje Interregionalnog kupa kuhara IKKER, koji je četvrtu godinu za redom u našem gradu okupio pobjednike kuharskih natjecanja u Hrvatskoj i regiji. A gotovo točno tri mjeseca otkako je na manifestaciji Grand Gourmet s restoranom Hotela Meteor osvojio prvu nagradu u kategoriji restorana, naš Makaranin Damir Tomaš nastavio je svoj pobjednički niz – u međunarodnoj konkurenciji koju su činili makedonski kuhari Nikola Mishovski, Aleksandar Simjanovski, Zoran Majnovski, zatim Darko Jokić i Bojan Bulatović iz Crne Gore, Marc Pavel iz Italije, Ana Milošević iz Srbije, Dragan Šljivić iz BiH kao i pobjednik prošlog IKKER-a, Splićanin Jadran Grančić, Tomaš je zasluženo osvojio titulu najboljeg kuhara regije za ovu godinu. Drugo mjesto IKKER-a 2018 zauzela je Ana Milošević s Departmana za geografiju turizam i hotelijerstvo novosadskog PMF-a, ujedno i jedina žena na ovogodišnjem natjecanju, dok je treće mjesto osvojio kuharski prvak iz Banja Luke, šef kuhinje tamošnjeg restorana Monogram Dragan Šljivić. Natjecanje je donijelo i još jednu utješnu nagradu, medijski Grand Prix u kojem su natjecatelje ocjenjivali predstavnici medija koji su pratili događanja u hotelu Miramare, a u ovom natjecanju prvo mjesto osvojio je makedonski kuhar Nikola Mishovski. – Dojmovi se nakon svega mogu svesti na dvije riječi – ushićenost i ponos. Stvarno sam jako sretan zbog ove nagrade, jer velika mi je želja da i mi nešto postignemo na gastro sceni, a konkurencija je bila uistinu vrlo jaka – kazao nam je Damir Tomaš, inače već tri godine šef kuhinje hotela Meteor, koji je prvo mjesto osvojio uspješno spojivši zadane teme s lokalnim makarskim štihom. Tako je u prvom slijedu pred žiri donio juhu od limuna s piletinom, u drugom slijedu kombinirao je krakove od divovske lignje s ‘šugom’ od pašticade pretvorivši zadanu temu u morsku pašticadu s njokima, dok se u trećem slijedu poigrao s oblicima te naposlijetku poslužio kuglicu od mljevenog mesa, valjak od svinjskog filea i ‘kockasti’ ramstek. Dodajmo i da je kuhare ocjenjivao međunarodni žiri u kojem su sjedili slovenski sudac Iztok Legat, legendarni Stevo Karapandža, vitez kulinarstva iz Bosne i Hercegovine Hamid Hodžić kao i te veterani ŠKMER-a, a svi okupljeni na sinoćnjoj svečanosti mogli su uživati u večeri bosanske kuhinje koja je makarskoj i ostaloj publici predstavile neke od najboljih jela naše susjedne države.

O.Franić
 

makarska logo