14°C weather icon

Završen 43. festival dalmatinskih klapa u Omišu

26.07.2009.

27.7.09.


Adrion drugi, Fjoret peti

Dvije makarske klape ostvarile zapažen uspjeh na ovogodišnjem Omišu, dok su apsolutni pobjednici Pivači KUD-a Cambi iz Kaštel Kambelovca i FA Linđo iz Dubrovnika.Piše Jurica Budanko

U petak i subotu su priređene završnice ženskih i muških klapa na 43. festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. U petak su na Trgu sv. Mihovila svoju završnu večer imale djevojke iz 12 klapa koje su imale najbolje ocjene u eliminacijskim izbornim večerima.
Nastupile su klape:  Kurjože iz Podstrane, Hreljin iz Hreljina, Mirakul iz Splita, zatim Tiramol iz Korčule, Skradinke iz Skradina, Tamarin iz Vranjica, klapa Fjoret iz Makarske, Garofoli iz Bibinja, te klape Ventula i Ardura iz Splita, Ćakulone iz Zagreba i klapa FA Linđo iz Dubrovnika. Nagrade su podijelile tri klape: FA Linđo iz Dubrovnika, Ardura iz Splita i Ćakulone iz Zagreba. Prema ocjenama stručnog ocjenjivačkog zbora prvo mjesto i zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša, te najveći broj glasova publike i zlatni leut osvojila je klapa FA Linđo iz Dubrovnika. Na taj način je postala apsolutni pobjednik u konkurenciji ženskih klapa. Drugo mjesto prema ocjenama stručnog ocjenjivačkog zbora i srebrni štit, te drugo mjesto po glasovima publike i srebrni leut osvojila je klapa Ardura iz Splita. Treće mjesto po ocjeni stručnog ocjenjivačkog zbora i treće mjesto po glasovima publike pripalo je zagrebačkoj klapi Ćakulone. Klapa Fjoret iz Makarske nije osvojila nijednu nagradu, ali je zauzela visoko peto mjesto, što je za njih izuzetno veliki uspjeh. Muške su klape završnu večer imale večer kasnije, u subotu. Nastupilo je također 12 klapa: Cantus iz Sv. Filipa i Jakova, Vinčace iz Novog Vinodolskog, Pinguentum iz Splita, Braciera iz Bola, Pasika iz Kostanja, Puntari iz Omiša, Tragos iz Trogira, Subrenum iz Župe Dubrovačke, Grdelin i Jelsa iz Zagreba, Adrion iz Makarske i Pivači KUD-a Cambi iz Kaštel Kambelovca. Baš kao i kod ženske završnice naklonost žirija i publike se podudarala, tako da su apsolutni pobjednici muške završnice bili Pivači KUD-a Cambi iz Kaštel Kambelovca, koji su osvojili zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša, te najveći broj glasova publike i zlatni leut. Za petama im je bila klapa Adrion iz Makarske osvojivši srebrni štit s povijesnim grbom grada Omiša za drugo mjesto prema ocjenama stručnog ocjenjivačkog zbora. Završnu večer ženskih i muških klapa 43. festivala dalmatinskih klapa Omiš - 2009. po scenariju Jakše Fiamenga vodili su Edita Lučić i Branko Uvodić.
makarska logo