6°C weather icon

Zaključci Stožera za zaštitu i spašavanje

10.02.2012.

9.2.2012.PRIOPĆENJE ZA JAVNOSTU cilju što bolje i kvalitetnije pripreme svih gradskih službi u rješavnju problema koje mogu izazvati nepovoljene vremenske prilike što ih za sljedeće dane najavljuju vremenske prognoze, danas je (9. veljače 2012.) održan sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Makarske u proširenom sazivu.
Sastanku su uz načelnika Stožera dogradonačelnika Ivana Ivandu i gradonačelnika Marka Ožića Bebeka nazočili: Antonio Zec (Pogon za obavljanje komunalnih djelatnosti), Željko Bagarić (Makarski komunalac), dr. Bobo Daskalović (Hitna pomoć), Zdravko Šarić (Komunalno redarstvo), Nikša Vidoš (Gradski centar za obavješćivanje 'Osejava'), Nino Glibota (Županijske ceste), Stipe Bušelić (makarski HGSS), Dražen Glavina (Dobrovoljno vatrogasno društvo), Lenjin Puharić (Crveni križ), Dino Nemčić (Policija), Tonči Lalić (Turistička zajednica), Ivanka Parlov (Vodovod), Tonči Kurilj (Georad), Toni Jakičević (Građevno Vrgorac), Robart Kondža (Sekond Tučepi), Marija Batinić (Migros).
Načelnik stožera Ivan Ivanda odmah je u početku napomenuo kako će Stožer razmotriti situaciju, napraviti evidenciju čime navedene službe raspolažu te dati smjernice za daljnje djelovanje. Gradonačelnik Marko Ožić Bebek istaknuo je kako je najvažnije informirati javnost kako bi Makarsku zaobišla sve eventualne nevolje s kojima su se susretali gradovi i općine naše županije posljednjih dana. Svaka od spomenutih službi dala je kratki izvještaj o ljudskim, tehničkim i ostalim kapacitetima s kojima raspolaže i koji se daju na raspolaganje.


ZAKLJUČCI STOŽERA:


- operativnim dijelom plana postupanja upravljat će uža radna skupina (Gradski centar 'Osejava' Makarska, Pogon za obavljanje komunalnih djelatnosti ,Gradsko komunalno redarstvo i DVD) koja je zadužena za procjenu stanja te u slučaju potrebe izvijestiti načelnika o potrebi sazivanja Stožera kako bi se što bolje koordiniralo u rješavanju eventualnih problema;
- pozivaju se građani da u slučaju potrebe očiste snijeg ispred ulaza u svoje kuće i zgrade, a što su, naime, obvezni i prema Odluci o komunalnom redu gdje stoji da su dužni održavati privatne površine u urednom stanju, a sankcija u slučaju kršenja te odluke iznosi do 2.000,00 kuna;
- također, osobe koje su korisnici određenih lijekova da se opskrbe na vrijeme;
- građevinska poduzeća dat će svoje ljude, strojeve i vozila na raspolaganje, a zbirno mjesto na koje će se vozila parkirati i u slučaju potrebe krenuti u realizaciju „plana postupanja“ je tzv.„rupa“ na Dugišu;
- apelira se na cjelokupnu javnost da se ne širi nepotrebna panika;
- alat, pijesak i sol za posipanje su spremni kao i ljudski faktor koji će brinuti o raščišćavanju glavnih gradskih ulica.APEL DUZS-a i GCOM-a SVIM SLUŽBAMA I GRAĐANIMA

Zbog najava vremenskih nepogoda s petka na subotu, kada se očekuje mjestimično stvaranje snježnog pokrivača i na području Makarske, Gradski stožer za zaštitu i spašavanje apelira na sve službe na terenu i građane da pristupe intenzivnijem čišćenju snijega, posebice pješačkih zona te prilaza institucijama i ustanovama.
Građanima preporučamo da obnove zalihe namirnica, opreme za čišćenje i ostalog što smatraju da će im biti potrebno za nadolazeće dane, s obzirom da se od petka poslijepodne te tijekom subote, prema najavama DHMZ-a, očekuje zamjetnije padanje temperature i stvaranje snježnog pokrivača.
Svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučamo da se ne upućuju na put, posebno ako nemaju odgovarajuću zimsku opremu. Građanima zahvaćenim vremenskim neprilikama savjetujemo da ostanu u svojim kućama i ne izlaze ako nije neophodno kako bi se otklonile ili svele na najmanju moguću mjeru opasnosti od ozljeđivanja ili eventualnog smrzavanja sa smrtnim posljedicama.
Za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog vremenskih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućujemo građane da nazovu broj 112 ili 08000 112 Gradskog centra Osejava kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi.


makarska logo