20°C weather icon

Zahvaljujući dogovoru sa Splitskim sveučilištem Makarska ponovno postaje studentski grad: Hotelijersko-turistički fakultet bit će smješten u sklopu Franjevačkog samostana

11.02.2019.

Jake snage Sveučilišta u Splitu, rektor i svi prorektori i još nekolicina djelatnika, sastali su se prošlog tjedna u Makarskoj s gradonačelnikom Jurom Brkanom i njegovim suradnicima i u vrlo srdačnom ozračju dogovorili kako će učiniti sve da već u listopadu, dakle u sljedećoj akademskoj godini 2019./20., novoosnovani fakultet podno Biokova primi prve studente. Za početak njih 30, a onda svake iduće akademske godine po 50 brucoša. – Pred nama je izuzetno zahtjevan posao, ali uz podršku Grada Makarske i Županije, to sigurno možemo odraditi. Bit će to veliki iskorak za Makarsku, jer je činjenica da Grad koji nema visokog učilišta nestaje. Osnivanje ovog fakulteta i stvaranje visoko kvalificiranog kadra, koji će nakon studija ostajati raditi na području Rivijere, ogroman je benefit za sve, istaknuo je rektor Ljutić. Domaći kao da su jedva dočekali da im netko dođe s takvom idejom. Svjedoče kako hotelijerske i turističke firme na njihovu području muku muče s pronalaskom menadžerskih kadrova, a deprimira ih činjenica da se mladi Makarani, nakon što odu na studij u druge gradove, uglavnom više ne vraćaju doma. Pokretanje jedne ozbiljne visokoškolske ustanove takve bi negativne trendove zasigurno promijenilo, a u tom slučaju bi u Makarsku, kaže Ljutić, dolazili studirati mladi iz cijele Hrvatske. Budući da će se Hotelijerko-turistički studij u velikoj mjeri temeljiti na praksi, pri čemu će se tražiti partnerstvo od najjačih hotelskih kuća, mnogi od njih mogli bi ostati tu živjeti i nakon završetka studija.

Suočen s takvim argumentima, gradonačelnik Jure Brkan dao je podršku ovoj namjeri. Štoviše, obećao je svoj angažman u tom pogledu i istaknuo kako je uvjeren da će Makarska uskoro postati studentski grad jer iza svega stoji jaka institucija kao Sveučilište u Splitu. U to ne sumnja ni bivši rektor prof. dr. Ivan Pavlić, koji je objeručke prihvatio zadatak da bude voditelj ove nove dislocirane jedinice Sveučilišta. Dapače, već je daleko odmaknuo u izradi dokumentacije, nužne za pokretanje ovog fakulteta, za koji je uvjeren će biti najbolje moguće što se može dogoditi Makarskoj i u demografskom i u političkom smislu. Izložio je i neke konkretne pojedinosti u vezi sa studijem.

-          Dakle, bit će to sveučilišni studij, a ne stručni i trajat će 5 godina. U skladu s bolonjskim procesom, prve tri godine bit će preddiplomski, a onda i diplomski studij. Po kurikulumu bit će najsličniji fakultetu u Opatiji, ali opet originalan, jer želimo da se studenti odmah nakon upisa uključe u radni proces. Oni će biti kvalitetan kadar za hotelsku industriju, ali će tijekom studija steći znanje i za pokretanje svoga biznisa, kazao je Pavlić.

-          Ovu priliku ne smijemo propustiti. Ne postoji projekt koji treba jače podržati od ovoga, zaključio je i bivši makarski gradonačelnik  i predsjednik Gradskog vijeća Grada Makarske Marko Ožić Bebek, danas ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju ''Biokovka'' u Makarskoj, koja se, nota bene, bavi i turizmom.

 

 

Oduševljeni gvardijan: Nitko sretniji od mene!

 

Grad Makarska se obvezao da će se pobrinuti za rješavanje prostora fakulteta, a kao idealno rješenja nametnula se ogromna zgrada na samoj rivi, u sklopu Franjevačkog samostana. Pravo čudo da ova zgrada, u kojoj je nekad bilo staro rodilište, a onda i tvrtka ''Primorje'', u međuvremenu nije postala nečiji hotel. Sam Bogu je je, izgledao, sačuvao. – Nitko sretniji od mene da ovdje dođe fakultet. Imamo mjesta i za učionice i za urede i za studentski dom. Može tu spavati 150 studenata, ako treba. Ja već 5 godina vičem da nam kuća propada jer je nitko ne koristi. Vi ćete je spasiti kada pokrenete fakultet, nije krio oduševljenje gvardijan Franjevačkog samostana fra Ante Čovo. Cijela delegacija potom je obišla veliku kamenu ljepoticu s divnim dvorom na rivi. Zgrada je napravljena za vrijeme Autro-Ugarske i traži dosta ulaganja, ali gdje ima volje, tu je i načina. A volje ima.

 

Izvor  Slobodna Dalmacija

 

 

makarska logo