5°C weather icon

Za sve probleme zovite 08000 112

05.07.2008.

Od 4. srpnja građani grada Makarske svoje će probleme moći prijavljivati, a naposljetku i rješavati putem besplatnog telefonskog broja 08000 112 Gradskom centru Osejava od 0 do 24 sata svakim danom. Cilj ovog besplatnog broja je da Vašim pozivom operater, odnosno djelatnik GCOM-a, preuzima informaciju građanina, rješava problem te u konačnici daje povratnu informaciju kada se problem riješi. Vrlo bitno je da osoba koja je problem prijavila na ovaj broj, ukoliko želi, može ostati anonimna te joj GCOM jamči punu povjerljivost informacije i anonimnost poziva.
Nova centrala sa 20 brojeva omogućuje komunikaciju više osoba u isto vrijeme, konferencijske veze, snimanje i preusmjeravanje poziva, a cijelim sustavom se upravlja računalno. Centrala omogućuje bolju komunikaciju sa svim gradskim važnim službama, a ujedno će znatno olakšati i organizaciju službe Komunalnog redarstva koja je u ljetnoj sezoni znatno pojačana.
U GCOM-u je trenutno u tijeku edukacija ,odnosno trening ,djelatnika koji se odnosi na rukovanje novom opremom, a vrši je Državna upravu za zaštitu i spašavanje u suradnji sa Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split..
Nakon pripajanja Gradu Makarskoj, Gradski centar Osejava radi punom parom. Tako su već postavljenje tvz. pametne kamere (Inteligentni protupožarni nadzorni sustav) koje je odobrilo Ministarstvo RH na području svih zaštićenih područja u državi – za nadzor nacionalnih parkova, parkova prirode i sl. Naše će pametne kamere tako nadzirati područje Parka prirode Biokovo i cijelog Makarskog primorja, a važno je napomenuti kako kamere same registriraju požare. U GCOM-u je ujedno uspostavljen centar njihova nadzora.
Osim kamera postavljena je i automatska ultrazvučna meteorološka postaja koja radi samostalo te daje parametre: smjera i brzine vjetra, stupnja rosišta, vlažnosti zraka, tlaka zraka, relativne vlažnosti, indeksa vrućine, temperature, atmosferskog izboja...
U GCOM se već vrši monitoring mora suvremenim pomorskim radarom, Centar je također, putem sustava veza HV, uvezan u radarski sustav kojim za potrebe letenja svih vrsta zrakoplova ima potpuni pregled, poglavito za potrebe letenja protupožarnih zrakoplova i helikoptera kojima se vrše žurne intervencije prvenstveno za potrebe hitne medicinske pomoći i potrebe intervencija GSS-a kao te za turističke potrebe tj. za turiste koji makarsku destinaciju imaju za potrebu posjetiti helikopterom.
Ovako organiziran, GCOM će za vrijeme ljetne sezone uvelike utjecati na povećanje sigurnosti građana i turista, a time i na podizanje kvalitete makarskog turizma.
Gradski centar Osejava je otvoren za posjet građana…

makarska logo