5°C weather icon

Vježba traganja i spašavanja „HUBERT 2008“

25.11.2008.

26.11.08.


Dana 21. studenog 2008. godine održana je zajednička vježba traganja i spašavanja za nestalom osobom „HUBERT 2008“, na kojoj su osim članova Hrvatske gorske službe spašavanja stanica Makarska, Dubrovnik i Orebić sudjelovali Policijska uprava dubrovačko-neretvanska.
Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik, Grad Metković, HMP Metković, JVP Metković, Šumarija Metković, Lovačko društvo „Muflon“ Metković, Odred izviđača „Ivica Prusac-Juma“ - Momići, Odred izviđača „Žabac“ i Odred izviđača „Metković“. Vježba je provedena u blizini naselja Vid, na prostoru Dragovija – Nova Sela.
Prema zamišljenom scenariju, dana 21. studenog 2008.godine. u 09,56 sati u ŽC 112 Dubrovnik, iz mjesta Vid, javlja se strani državljanin F. H. i prijavljuje službenicima ŽC 112 da se njegova supruga A. H. izgubila na području Dragovije.
Toga jutra u 07,00 sati krenula je u planinarenje iz mjesta Vid prema mjestu Dragovija, ali je skrenula sa šumske staze i sada ne zna gdje se nalazi.

 


Zadnji kontakt sa suprugom imao je u 09,50 sati putem mobitela. Tom prilikom izvijestila ga je da je ozlijeđena.
Provedba ove vježbe rezultat je zajedničke suradnje Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik, HGSS, kao i svih ostalih sudionika uključenih u akcije traganja i spašavanja prema standardnom operativnom postupku (SOP) za djelovanje jedinstvenog operativno–komunikacijskog centra 112 u slučaju akcija traganja i spašavanja na kopnu i otocima. U vježbi su korišteni potražni psi, termovizijske kamere, a helikopter je bio pripravan u slučaju potrebe.
Ova vježba je imala za cilj analizu spremnosti, uvježbanosti i opremljenosti svih sudionika zaštite i spašavanja na području grada Metkovića, kako bi testirali stanje zaštite i spašavanja na ovom području.
Nakon uspješno održane vježbe i prezentacije korištenih resursa za oko 110 sudionika organiziran je zajednički ručak.
Organizacija i uspješna provedba vježbe potrage i spašavanja predstavlja korak ka kvalitetnijem uvezivanju i unaprjeđivanju sustava u slučaju stvarnih akcija potraga za nestalim i izgubljenim osobama, zaključeno je nakon analize provedene vježbe.
Svim prikazanim u kadrovskom i logističkom dijelu možemo biti zadovoljni jer se moglo vidjeti koliko je važna briga svih sudionika, a posebno jedinice lokalne samouprave za sustav zaštite i spašavanja


Izvješće i foto: HGSS stanica Makarska

makarska logo