3°C weather icon

Videonadzor škola i prometnica

25.01.2009.

28.1.09.

 

U zgradi Grada Makarske danas je održana prezentacija o sustavu videonadzora u našem gradu. Prezentaciju, kojoj je nazočio i makarski gradonačelnik Marko Ožić Bebek, održala je zagrebačka firma Tehnomobile na čelu s predsjednikom uprave Goranom Kanićem.
Sustav videonadzora odnosi se na nadzor školskih zgrada te nadzor prometnica, tj. ulaza i izlaza iz grada.
Nadzor škola uvelike bi pridonio prevenciji incidenata u školi, te povećanju sigurnosti učenika, profesora i ostalih djelatnika ustanova o čemu svjedoče brojna iskustva ostalih hrvatskih gradova. Još u prosincu 2008. radna skupina Vijeća za prevenciju zadužena za sprječavanje nasilja među djecom i mladima utvdila je kako je postavljanje sigurnosnih kamera kod odgojno-obrazovnih institucija jedan od prvih koraka k smanjenju incidenata u školi.
Korak više k ideji Makarske kao sigurnog grada pridonio bi i videonadzor prometnica na ulazu i izlazu iz grada što bi uvelike doprinijelo prevenciji provala i krađa, a na posljetku i smanjenjem materijalnih šteta prouzrokovanih kaznenim djelima.
Naime, inteligentni sustav videonadzora ima mogućnost analiziranja posjetitelja tijekom cijele godine, iako je fokus na turističkoj sezoni. Mogućnost snimanja registarske oznake vozila policiji pojednostavljuje pronalazak počinitelja kaznenih djela, a koji nisu stanovnici Makarske.
Nadzorni centar koji bi pratio kamere realizirao bi se u Gradskom centru Osejava u kojem su djelatnici dežurni 24 sata te imaju izravan pristup svim najnovijim informacijama i događajima u gradu.
Prema zamisli gradonačelnika Bebeka, a sve u cilju povećanja osjećaja sigurnosti građana Makarske, kamerama bi trebalo pokriti i najfrekventnija mjesta u gradu kao što su riva, plaža, Kačićev trg..

makarska logo