- weather icon

Veliki uspjeh IV. MaFesta

25.05.2009.

26.5.09.

MaFest vratio
Makarsku u nacionalne medije

 

Piše Ivona Ćirak
Snimio Leonard Ninčević

 

Uspjeh kojega je ovogodišnji MaFest postigao, može se mjeriti po više kriterija. Gledamo li organizaciju manifestacije, medijsku promociju, društvenu dimenziju, doprinos turističkim sadržajima u predsezoni ili pak humanitarni prilog zajednici, može se dati jedna jedinstvena ocjena. A to je čista petica. Od organizatora Mafesta, kojima su hvalospjeve opjevali i specijalni gosti (koji su se 'nahodočastili' festivala), a i izaslanik ministra kulture koji je sam rekao kako odavno nije nazočio ovako posjećenom događanju, mogli bi učiti i drugi.
Naime, teško se sjetiti događaja, izuzev crne kronike, koji je tako visoko kotirao u nacionalnim medijima, a MaFest je bez sumnje izazvao veliki interes medija, plasiravši se u udarne termine, među top vijesti dana i to na zavidnom prostoru ili minutaži. Kad je riječ o društvenoj dimenziji, nema sumnje da je festival svojim sadržajima, u koje se ubrajaju i partiji te koncerti, dao urbani štih gradu, barem nakratko. Samim time dao je svoj doprinos trenutno prilično siromašnim turističkim sadržajima. Što se, pak, humanitarne dimenzije festivala tiče, dovoljno je istaknuti kako su stripoljupci prikupili 42.000 na aukciji što je gotovo polovica iznosa kojega su tijekom (cijele) lanjske godine Udruzi Sunce donirali makarski poduzetnici!


- Znali smo čuti komentare kako je šteta da tako odlična manifestacija nije za široke mase. Recite mi jednu manifestaciju koja se održava u Makarskoj namijenjenu ljudima izvan našeg grada, a koja privuče ovoliki broj ljudi. Kad bismo imali filmski festival koji privuče 100.000 posjetitelja, ja bih rekao da smo mi mali. Mi smo napali tu, uvjetno rečeno podkulturu i uspjeli te ljude dovesti u Makarsku. Probajte sad zamisliti da radimo mainstream stvari. Koliko bi posjetitelja bilo - kaže direktor festivala Darijo Antunović koji je izuzetno zadovoljan ovogodišnjim MaFestom dodajući kako su i pokroviteljstvo Ministarstva kulture te izuzetni interes medija pokazali da se rad i kontinuitet isplate.
Zanimalo nas je što i koga možemo očekivati dalje.
- Ono što je najvažnije jest zadržati ovakve temelje festivala i nikako ne ići ispod toga. Ovogodišnji je festival, po meni, bio najbolji ne samo zbog broja specijalnih gostiju nego i činjenice da je riječ o zaista velikim imenima. O pomoći Grada, odnosno Ministarstva, ovisi hoće li se manifestacija nastaviti iako su i gradonačelnik Marko Ožić-Bebek i izaslanik ministra Bože Biškupića Rade Bužančić bili puni hvale za MaFest - kazao nam je Antunović dodajući kako priprema za festival zapravo traje cijelu godinu.
Naravno da je još prerano govoriti o planovima, ali zanimalo nas je postoji li neko ime kojim su stripofile željeli počastiti ove godine, ali nije uspjelo.
- Pasquale Frisenda , jedan od najpoznatijih crtača Texa, najjači crtač srednje generacije čije se table prodaju pod zlato, trebao nam je doći ove godine, ali je zbog obiteljskih problema morao otkazati. Na popisu imamo još 30-ak imena, ali ne bih sada izlazio s njima - najavio je Antunović.
VELIKO SRCE STRIPOFILA

Prikupljene 42.000 kuna na aukciji,


 

 

 

Humanitarna aukcija u hotelu Meteor, na kojoj su se prodavale naslovnice i originalni crteži poznatih crtača, pokazala je koliko vrijedi ne samo dobra organizacija, nego i dobri posjetitelji kao i dobra energija. Naime, za Udrugu Sunce je prikupljeno čak 42.000 kuna što je duplo više nego lani. Najviše je dao sam direktor festivala Darijo Antunović koji je tri crteža platio 13.500 kuna. Stripofili su neumorno dizali ruku i samim time i cijenu, stigavši na kraju do cifre na kojoj su se od srca zahvalili predstavnici Udruge Sunce.
Najveću je cijenu postigla Zagorova naslovnica 'Zmajevi gusari' popevši se do lijepog iznosa od 5.500 kuna.
Iako nimalo ne sumnjamo u humanost stripoljubaca koji su to uostalom i dokazali, ipak su šokirale cifre koje su spremni dati za originalni crtež (i za humanitarne svrhe), možda jer ih se ne percipira kao populaciju osobite platežne moći, nego više kao pripadnike alternativne scene.
- Strip je 80-tih bio za djecu, a danas djeca imaju dostupan Internet, playstation… Stripove, koji danas 'udaraju' tako jake priče, danas čitaju doktori, intelektualci; ljudi itekako dobre platežne moći - objasnio nam je Antunović.

 
 

 

 

 

makarska logo