0°C weather icon

Veliki spektakl u Makarskoj: Uprizorenje povijesne bitke između neretvanskih Hrvata i Mlečana 18. rujna u gradskoj luci

16.09.2016.


Povodom obilježavanja Dana HRM-a Grad Makarska će i ove godine, četvrti put zaredom, organizirati veliki spektakl u gradskoj luci: Uprizorenje povijesne bitke između neretvanskih Hrvata i Mlečana koja se dogodila 887. u gradu pod Biokovom.

Riječ je o najposjećenijem događanju u posezoni u čijoj realizaciji sudjeluje preko 200 glumaca i tehničkog osoblja koji su zaduženi za stvaranje prigodne atmosfere uz pomoć specijalnih zvučnih i svjetlosnih efekata. Lokalnim gusarima ovom će se prigodom pridružiti i gusari iz Komina, Metkovića i Župe Dubrovačke te nadaleko poznati omiški gusari. U ulozi dužda Petra Kandijana nastupit će Emil Talijančić, inače poznat po svom doprinosu u organizaciji izuzetno uspješne Noći kralja Artura u Igranima te dr. Josip Marinović, jedan od aktivista lokalne karnevalske udruge koji će nastupiti u ulozi kneza Branimira.

Grad Makarska i Turistička zajednica grada Makarske uprizorenje ove slavne bitke prvi su put organizirali 2013. s ciljem obogaćivanja turističke ponude u posezoni, a sve veći broj gledatelja iz godine u godinu pokazuje da je početna ideja ostvarena.

Podsjetimo, 18. rujna 887. godine u podnožju Biokova kod Makarske, u pomorskoj bitci nazvanoj 'Mucules' neretvanski su gusari Mlečanima nanijeli katastrofalan udarac porazivši njihovu vojsku na čelu s duždom Petrom Kandijanom. Nakon spomenute bitke Mletačka Republika morala je plaćati danak u zlatu kako bi njezini brodovi mogli ploviti u miru. U spomen na tu važnu bitku u samostalnoj Hrvatskoj taj dan se slavi kao Dan Hrvatske ratne mornarice, a posebno svečarskim programom obilježava se u gradu Makarskoj koji je davne 887. bio poprište bitke.

Uprizorenje pomorske bitke između neretvanskih Hrvata i Mlečana iz 887. u gradskoj luci započinje u nedjelju, 18. rujna s početkom u 20.30 sati.

U slučaju lošeg vremena uprizorenje bitke bit će odgođeno, a o novom datumu održavanja javnost će biti na vrijeme obaviještena.
 

makarska logo