12°C weather icon

Veliki iskorak u sportu – Makarska će stipendirati gradske trenere i sportaše

30.06.2011.

8.7.2011.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Na današnjem sastanku gradonačelnik odlučio – „želimo biti prvi grad u Hrvatskoj koji će osigurati sportske stipendije!“Danas (8. srpnja 2011.) u hotelu Osejava održan je sastanak na temu otvaranja Stručnog studija za izobrazbu trenera u Makarskoj. Sastanku su nazočili gradonačelnik Marko Ožić Bebek, zamjenik gradonačelnika Ivan Ivanda te stručni suradnici Lidija Vukadin Vranješ i Krešimir Glibota, predstavnici Zajednice sportskih udruga grada Makarske te predstavnici gradskih sportskih klubova i udruga.
Uvodne riječi uputio je gradonačelnik Bebek ističući Makarsku kao grad koji ima idealne sportske kapacitete i uvjete koji oduševljavaju i vrhunske sportaše. Otvaranjem Stručnog studija za izobrazbu trenera u suradnji s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu u akademskoj godini 2011./2012., Makarska će se izravno upisati u kartu vrhunskih sportskih središta cijele regije. Kako bi se u kontinuitetu makarski sport digao na jednu višu razinu, prijedlog gradonačelnika je daljnje ulaganje u sportski kadar.
Važna stavka u ovoj odluci jest svakako zakonski okvir (članak 9. Zakona o športu, NN, 71/2006.) temeljem kojega treneri moraju imati stručnu spremu najmanje na razini trenera prvostupnika, te u slučaju neposjedovanja potrebne kvalifikacije podliježu prekršajnom kažnjavanju (članak 87. Zakona o športu, NN, 71/2006). Kako bi se Grad Makarska pripremio za nadolazeće zakonske okvire, učinit će se veliki iskorak u smislu ulaganja u sport. Makarska će prva u Hrvatskoj stipendirati sve gradske trenere ili perspektivne sportaše koji će se obvezati da će svoje stečene stručne kompetencije nastaviti obavljati u svom matičnom klubu, a studij u vlastitom gradu. Grad će osigurati namjenska proračunska sredstva koja neće opteretiti stavku iz koje se financira makarska Zajednica sportskih udruga.
Prijedlog je odlično prihvaćen od strane sportskih klubova, koji će do kraja srpnja svoje prijedloge kadrova za školovanje dostaviti Zajednici sportskih udruga. Potom će Zajednica u suradnji s Gradom sastaviti ugovore o stipendiranju, na način da će se studenti višegodišnjim ugovorom vezati za gradske matične klubove koji su ih i predložili za daljnju edukaciju.
Ovo je prvi ovakav model stipendiranja trenera i sportaša te ulaganja u njihovu edukaciju u Hrvatskoj, a koji će - nadamo se - napraviti i ostale sredine u Hrvatskoj kako bi osigurali kvalitetne sportske kadrove.

makarska logo