20°C weather icon

VEČERAS - svi na Fieru Sv. Petra

28.06.2011.

lek

Fiera sv. Petra i Sajam makarskih proizvoda


Na Blagdan Sv. Petra ponovno stara makarska fešta na rivi - ČAK 37 IZLAGAČA29.6.2011., na blagdan Sv. Petra, u Makarskoj, na gradskoj rivi je fešta kojom će se spojiti tradiciju i današnjicu. Organizator Grad Makarska njome oživljava nekadašnju Fieru sv. Petra, a Sajmom makarskih proizvoda daje joj gospodarsku, turističku i kulturnu dimenziju i tako predstavlja tradicionalnu i današnju, modernu Makarsku.
Cilj sajma je promocija izvornih makarskih brendova - proizvoda i usluga, obrta, manifestacija, ustanova ili udruga - karakterističnih i stvaranih u Makarskoj. Posjetiteljima turističke Makarske na jednom mjestu predstavit će ponudu ovdašnje radinosti i stvaralaštva. Sajam je zamišljen kao izložbeno-prodajni, mjesto gdje se svatko može predstaviti, reklamirati, prodavati, a sve u cilju promoviranja i reklamiranja lokalnih proizvoda i proizvođača – izvorno makarskog! Svi izlagači, a njih je za sada prijavljeno tridesetak, besplatno će dobiti prostor na kojemu će se predstaviti.
Duh tradicije i suvremene Makarske ogledat će se u popratnom kulturno-zabavnom programu. Svoje su nastupe sa zadovoljstvom potvrdile brojne makarske udruge – glumci iz Lutkarskog društva Zlatousti, klapa, zborovi, folklor, glazbene grupe…


Riječ izlagača

Pirak Tomislava: Lijepo je što se netko sjetio oživjeti stari običaj!

Pirak Tomislava je 64-godišnja umirovljenica, članica Matice umirovljenika Makarska. Kao i njezine kolegice spremna je za Fieru gdje će na štandu izložiti i prodavati proizvode načinjene na radionicama u Udruzi, ali i zapjevati sa zborom Marineta. Bit će tu torba i šešira izrađenih od najlonskih vrećica, suvenira od drva i školjaka…Krasna je ova ideja. Lijepo je da se ne zaborave stari običaji, a sigurno će trebati vremena da sve zaživi i postane makarski brend. Ove godine je proba za sve, ne sumnjam da neće uspjeti fešta, a onda se za dogodine može još više i bolje, kaže Tomislava.


Jerko Prgomet: Zadnji vlak u oživljavanju tradicije

Jedan od izlagača na Sajmu makarskih proizvoda je i 70-godišnji Jerko Prgomet. Kaže, podržava ideju, ovo je zadnji vlak u oživljavanju tradicije. Dok izlaže u Brelima ili na ribarskim u Makarskoj vidi koliko gosti vole kupiti med, pršut, sir, domaći kruh. Sada će to sve ponuditi na Fieri. Svi proizvođači dalmatinskih proizvoda i suvenira na jednom mjestu prava je stvar i veliki korak u turističkoj promidžbi i samo treba nastaviti i s takvim pristupom u radu i pristupu gostima. Ono što oni najviše zadrže u sjećanju i o tome pričaju u svojim zemljama je ono iskonsko, prirodno, što su doživjeli u narodu, kažu iskustva Jerka Prgometa.
makarska logo