13°C weather icon

Usvojena Lokalna razvojna strategija LAG-a „Adrion“

28.02.2013.

8.3.2013.


Jučer (7. ožujka 2013.) u zgradi Grada Makarske održana je sjednica Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe „Adrion“ na kojoj je usvojena Lokalna razvojna strategija LAG-a „Adrion“. Lokalna razvojna strategija predstavlja strateško-planski razvojni dokument temeljen na potrebama i očekivanjima svih dionika koji su sudjelovali u zahtjevnoj zadaći njezine izrade i svih članova LAG-a. Inače, u okviru izrade strategije, održane su 3 javne radionice: za javni, civilni i gospodarski sektor, što uključuje čak 63 sudionika. Prezentacija strategije za javnost održat će se 20. ožujka 2013. (srijeda) u Vrgorcu, o čemu ćemo na vrijeme informirati javnost. Lokalna razvojna strategija početak je pripreme novih zajedničkih projekata i aktivnosti, ali i njihove realizacije.
Upravni odbor donio je i kriterije za ocjenjivanje, odabir projekata i izdavanja pisma preporuke članovima koji svoje projekte namjeravaju aplicirati na natječaje IPARD-a. U sklopu kriterija imenovan je i peteročlani evaluacijski tim, koji će na temelju ovih kriterija dodijeliti određeni broj bodova određenom projektu te naposljetku izdati i pismo preporuke na temelju kojeg Ministarstvo dodjeljuje 15 – 30 od ukupnih 100 bodova pri aplikaciji projekta, što je za prijavitelje odličan „vjetar u leđa“.
LAG „Adrion“ trenutno broji 124 člana. U posljednjih mjesec dana pripremali smo dokumentaciju za aplikaciju na Natječaj Ministarstva poljoprivrede – Mjeru 202 „Pripremu i provedbu lokalnih strategija ruralnog razvoja“.
Na temelju javnog poziva za prikupljanje projektnih ideja članova (od 7. prosinca 2012. do 31. siječnja 2013.), prikupljeno je 116 projektnih ideja: 18 usmjerenih na obnovu ili izgradnju komunalnih djelatnosti, 31 na turističke djelatnosti, 6 ka energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, te ostali projekti razvoja i poboljšanja društvene infrastrukture. Izrađena je i topografska karta 1:100 000 LAG područja. Na temu umrežavanja i suradnje izrađena je analiza registra članova, a članovi se učestalo obavještavaju o aktualnim natječajima i ostalim pogodnostima za ostvarivanje svojih interesa.slika 1. Karta područja LAG-a "Adrion"predsjednica LAG-a "Adrion"
Lidija Vukadin Vranješ
makarska logo