32°C weather icon

Usvojen proračun za 2019. težak 157 milijuna kuna: Razvojni projekti za kvalitetniji život građana i turista

18.12.2018.

Na šestosatnoj  sjednici makarskog Gradskog vijeća, 11. po redu, pod predsjedavanjem Marka Ožića- Bebeka, Grad Makarska je dobio Proračun za 2019. godinu čija je prihodovna strana iznosi 157.580.466,00 kuna, rashodi su 160.101.981,23 kune, a preneseni višak je 2.521.514,26 kuna. Za Proračun nije digla ruke gradska oporba.

 

Novi Proračun, te projekcije za 2020. i 2021. nakon što je prošao Odbor za financije i proračun, a o čemu je izvijestila predsjednica Marija Lelas, vijećnicima je prezentirala privremena pročelnica Odjela za financije i proračun Angela Kuran. Na programe Odjela za komunalnu djelatnost otpada 56 posto ili 90 milijuna kuna. Odjel za društvene djelatnosti sudjeluje s 23 posto ili dobit će 37.364.279, 00 kuna, a Ured gradonačelnika 24.058.902,00 kuna.

 

Mega projekti: Žičara i Platno

 

-Podržali smo Proračun jer donosi razvojne projekte za kvalitetan život naših građana i turista. Njime su planirane rekonstrukcije ulica, trgova, cesta, uređenje plaže, izgradnja igrališta, brojni radovi na komunalnoj infrastrukturi. On sadrži stavke koje se odnose na djecu, mlade, starije sugrađane. Sve ćemo to realizirati vlastitim sredstvima i koristeći sredstva EU fondova preko Razvojne agencije MARA – istaknuo je Marko Ožić- Bebek. Miro Mucić je dodao kako ga veseli što sadrži dva mega projekta – Žičara i Platno. Razvojnu stranu podržala je i Hloverka Novak Srzić, posebno naglasivši projekt Žičara na Biokovu. Marko Raos drži da se u 2019. godini mora puno više raditi na sustavu oborinskih voda, osobito u staroj gradskoj jezgri.

 

Oporba je bila prilično kritična prema novom Proračunu, držeći da je riječ o listi lijepih želja, a koja je nerealna. Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali oporbeni Sretan Glavičić, Gordana Muhtić, Jagoda Martić, pitajući se između ostalog, zašto je malo novca predviđeno za Kuću Sunca i zašto se ne gradi novi vrtić na Zelenki, sve svoje prijedloge iznijeli su kroz 18 amandmana, ali oni nisu prihvaćeni.

 

Gradonačelnik Brkan: “Osluškujemo potrebe građana”

 

- Proračun nije lista lijepih želja. Nastao je dobrim promišljanjem, u skladu sa zakonom, razmišljajući o potrebama svih naših građana. Makarska će u 2019. puno dobiti. Nismo odustali od Kuće Sunca, gradit ćemo je, ali postoji zakonska procedura, a sad radimo idejni projekt. Odustali smo od izgradnje novog vrtića na Zelenki, jer u crkvi Kraljica mira imaju prostor podesan za vrtić. O svemu razgovaramo sa župnikom i Biskupijom. Otvorit ćemo vrtić, a u slučaju da ne bude djelovao kao dio Biokovskog zvonca Grad će sufinancirati boravak djece – ustvrdio je gradonačelnik. Naglasio je da će Grad ispoštovati obećanje o obnovi zgrade Policijske postaje Makarska s 400 tisuća kuna jer je sigurnost prevažan element za sve, a posebno u turističkoj sezoni. Početak izgradnje Reciklažnog dvorišta na Voliciji, na dijelu Sv. Andrija, najavio je čim se donese Prostorni plan i dobije lokacijska dozvola. Umirovljenicima je obećao uskrsnice.

 

Vijeće je usvojilo izvršenje Proračuna za razdoblje od siječnja do lipnja 2018., Odluku o prijenosu prihoda i primitaka i raspodjeli prihoda iz 2017. Prihvaćenim prijedlogom Odluke o korištenju sredstava komunalne naknade u 2018. za građenje objekata predškolskog i školskog sadržaja, te javnih građevina sportske i kulturne namjene vidljive su stavke vezane za programe dogradnje Cicibana, OŠ o. Petra Perice, stare sportske dvorane na GSC, javnog WC-a. Zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ poseban akcent je stavio na izgradnju oborinske kanalizacije te uređenje ulica poput Zadarske, Starog velikobrdskog puta i još brojnih ostalih iz programa.

 

Odluka o socijalnoj skrbi: Tisuću kuna za djecu koja ne idu u vrtić

 

Dopuna Odluke o socijalnoj skrbi koju je prezentirao pročelnik Dražen Kuzmanić trebala je biti olako usvojena, ali ipak nije bilo tako. Naime, tom mjerom Grad Makarska svakom roditelju ili staratelju djeteta od jedne do tri godine života daje tisuću kuna mjesečno od 1. siječnja 2019. Oporbeni SDP imao je dosta primjedaba držeći da je nepravedna jer su neki roditelji zakinuti za to pravo. U glasovanju o ovoj demografskoj mjeri Grada Makarske svoje ZA su uz vladajuće pokazali HNS te Živi Zid, a suzdržani su bili SDP i HSU.

 

Jasna Morović

makarska logo