1°C weather icon

Uskoro kreće uređenje Tematske staze Makarska - Biokovski botanički vrt Kotišina

28.08.2012.

29.8.2012.

Ured gradonačelnika Grada Makarske javio se na javni poziv gradovima i općinama Splitsko-dalmatinske županije na podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva iz Programa tematske staze Splitsko-dalmatinske županije s projektom uređenja pješačke staze Makarska - Biokovski botanički vrt Kotišina. Zbog iznimnog značaja Botaničkog vrta Kotišina, a s ciljem njegove obnove Grad Makarska, u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode „Biokovo“, inicirao je obnovu pješačke staze Makarska – Biokovski botanički vrt Kotišina.
U ponedjeljak 27. kolovoza 2012. u Upravnom odjelu za pomorstvo i turizam potpisan je ugovor o sufinanciranju toga programa, u iznosu od 15.000,00 kuna.
Polazna je točka pješačke staze iz samog centra grada Makarske - Kačićeva trga, preko ulice Stjepana Ivičevića i Oca Petra Perice, pa preko Jadranske magistrale do početka glavnog dijela pješačke staze.

Uređenje pješačke staze od Makarske do Biokovskog botaničkog vrta Kotišina uključuje, sljedeće akcije:
1. Stručnu potporu obnove pješačke staze - izlazak na teren, te davanje uputa o najboljem načinu i mjestu za postavljanje putokaza (smjerokaza), klupica te informativnih panela;
2. Uređenje i popravljanje staze te sanaciju zidova uz stazu (uz upute stručnjaka);
3. Akciju čišćenja staze od vegetacije;
4. Postavljanje putokaza (smjerokaza), informativno-edukativnih panoa, ploča s oznakama kretanja te klupica i ogradica na pješačkoj stazi;
5. Tiskanje informativne brošure i karte biokovskog botaničkog vrta za informativno-edukativni panel.
U okviru odobrenih sredstava Grad Makarska će, uz stručno savjetovanje djelatnika JU Park prirode „Biokovo“, odrediti prioritete navedenih aktivnosti.
Uređenjem pješačke staze od Makarske do Biokovskog botaničkog vrta Kotišina, zamišljenog kao „ograđeni dio prirode“ gdje će se zadržati prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom, za osnovni cilj ima obogaćivanje i poboljšanje turističke ponude Makarske, očuvanje tog dijela prirodne baštine (koji ulazi i u Park prirode „Biokovo“), te putem informiranja lokalnog stanovništva i ostalih posjetitelja podignuti svijest o potrebi rekreacije, očuvanja prirodne baštine, uključujući endemske, reliktne, zaštićene i ugrožene vrste bilja u botaničkom vrtu.

Odobrena sredstva i za Božićni grad 2012.

Ured gradonačelnika je, u ime TZG Makarska prijavio i projekt Božićnog grada 2012., na javni poziv udrugama građana i turističkim zajednicama Splitsko-dalmatinske županije na podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva iz Programa potpore turističkim manifestacijama i udrugama. Županija je za ovaj projekt odobrila 8.000,00 kuna s ciljem poticanja i sufinanciranja turističkih manifestacija i udruga koje promoviraju razvoj turizma u cilju obogaćivanja i poboljšanja turističke ponude.

Projekati u pripremi

U pripremi je još nekoliko projekata koje ćemo prijaviti na natječaje ministarstava. Na Javni poziv Ministarstva turizma za kandidiranje projekata za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa poticanja u turizmu – „Inovativni turizam“ – Ured gradonačelnika prijavit će projekt zaštite i brendiranja tradicionalne makarske slastice „torte makarane“.
Na Javni poziv Ministarstva kulture za javne potrebe u kulturi, u pripremi je projekt zaštite i očuvanja kulturnog dobra Kasnobarokne česme u Makarskoj („mletačke česme“), a Sajam sv. Petra namjeravamo prijaviti na Javni poziv za prijavu manifestacija za dodjelu potpore organizatorima znanstveno-stručnih skupova, gospodarskih manifestacija i lokalno-tradicijskih manifestacija iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede u 2012. godini.makarska logo