14°C weather icon

Uskoro 11 spasilaca na gradskoj plaži

05.06.2012.

6.6.2012.

Uskoro 11 spasilaca na gradskoj plaži

Nakon natječaja i testiranja za obavljanje spasilačkih poslova ove godine su primljena još četiri uz prošlogodišnjih sedam spasilaca na gradskoj plaži u Makarskoj i počinju raditi od 15. lipnja.Na objavljeni natječaj i ove godine se prijavilo 11 mladih od kojih je sedam prošlo test. Od onih koji su ove godine prošli zadano testiranje i uvjete četvero ih je angažirano u Makarskoj, a ostali na Makarskom primorju. Među glavnim uvjetima je bilo da kandidat na testiranju može isplivati 400 metara za 8 minuta, zaroniti 25 metara, te da ima 18 godina i minimalno osnovnoškolsko obrazovanje.
Naša Plažna spasilačka služba (Baywatch) će imati jednu bazu. Angažira se 11 spasilaca od kojih je jedan voditelj. Raspoređuju se na pet nadzornih točaka, od Vile Irena do tenis terena. Plaža će biti „pokrivena“ spasilačkom službom od 11 do 19 sati svakodnevno za ljetna tri mjeseca, odnosno od 15. lipnja do 15. rujna.
U tijeku je nabava opreme i dodatna obuka u našem Centru.
Na samoj plaži sada su na potezu koncesionari da osiguraju uvjete. Naime, nužno je postaviti plutače prema projektu sigurnosti koji je donio Crveni križ zadužen u ovoj priči za cjelokupnu logistiku baywatch-službe. Moraju se urediti točno prema pravilima i tornjevi. Oni ne trebaju biti nikakav reklamni prostor već prostor do kojeg će spasilac lako doći i motriti područje, te prostor koji svi kupači mogu jasno vidjeti i na njima pročitati telefone za pomoć - saznali smo od Nikše Vidoša, voditelja GCOM-a (Gradskog centra za obavješćivanje 'Osejava') koji koordinira radom Spasilačke službe.
Plaće spasilaca bit će pet tisuća kuna (neto) i za tu svrhu je već osigurano 335 tisuća kn i to sporazumom o sufinanciranju u kojem sudjeluju Grad Makarska, Turistička zajednica i koncesionari plaže: Makarski komunalac, Hoteli Makarska, te hoteli Park, Romana i Biokovka. Na pomorskom dobru nadzor će provoditi Lučka kapetanija.

Piše: Janja Glučina
(Portal Makarsko primorje)


makarska logo