14°C weather icon

Uručene nagrade Grada

19.10.2008.

28.10.08.

 


 Proslava Dana grada Makarske
 otpočela je odavanjem počasti svima
 pokojnima. Pred središnjim križem na
 Gradskom groblju izaslanstvo Grada na
 čelu s gradonačelnikom dr. Markom
 Ožićem Bebekom, predstavnici 156.
 brigade HV, Udruga proisteklih iz
 Domovinskog rata, ZŽ-a Katarina
 Zrinski i ostali položili su vijence, upalili
 svijeće i odali počast mrtvima. Molitvu
 za duše svih pokojnih predvodio je don
 Ante Pranjak.

 


U spomen na sve one koji su živote ugradili u slobodu naše domovine, položeni su vijenci i upaljene svijeće pred Spomenikom hrvatskom branitelju. Predsjednik GV-a Makarske dr. Damir Mendeš pozvao je na minutu šutnje kojom je odana počast najdičnijim sinovima Hrvatske.
Pred spomenikom dr. Franje Tuđmana za rođendan grada Makarske izaslanstva su položila cvijeće i upalila svijeće. Odajući počast prvom hrvatskom predsjedniku, dogradonačelnik Ivan Ivanda se spomenuo zasluga prvog hrvatskog predsjednika.

 

 

 

 

URUČENE NAGRADE GRADA

Na današnji Dan 1865. don Kažimir Ljubić, svećenik i narodni zastupnik u Gradskom vijeću, odnosno tada Općinskom viću, prvi je put progovorio hrvatskim jezikom iako je tada službeni jezik bio talijanski na ovim prostorima. Makarska je tako među prvim gradovima u Dalmaciji u službenu uporabu uvela hrvatski jezik. Taj Dan s ponosom slavimo kao Dan grada, podsjetio je dr. Damir Mendeš, predsjednik Gradskog vijeća Makarske.

 

 


Čestitajući laureatima i svim građanima Dan grada Makarske, predsjednik GV-a posebno je pozdravio nazočne predstavnike HV-e i HRM-a na čelu sa zapovjednikom kontraadmiralom Antom Urlićem, gradonačelnika Vinkovaca Mladena Karlića, izaslanike Vukovara na čelu s Danijelom Rehakom, predstavnike Zagreba, Omiša, Metkovića, Anđelku Vuković, zamjenicu župana Splitsko - dalmatinske županije, predstavnike općina Šestanovac, Gradac, Podgora, gradske vijećnike, predstavnike Crkve, Suda, Policije, Udruga proizišlih iz Domovinskog rata, posebno pripadnike 156. s nazočnim ratnim zapovjednicima, predstavnike gradskih, županijskih i državnih institucija, udruga, gospodarstvenike, brojne uzvanike i građane.

 

 Prigodnim riječima sve nazočne je pozdravio i čestitao Dan grada Makarske gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek podcrtavši što se sve učinilo u zadnjih godinu i pet mjeseci od kada je koalicija HDZ, HČSP, HPB i SU preuzela grad i to u trenutku kada je bio pod blokadom.
Nismo se pokolebali već krenuli, kako s velikim projektima tako i manjim te uređenjem grada. Rezultati nisu izostali što potvrđuju i osvojena turistička priznanja.

 

Predstavnici Grada danas na Danima turizma u Opatiji primaju nagradu za osvojeno 1. mjesto u kategoriji Najbolje turističko mjesto na Jadranu s 5 do 10 tisuća ležaja. HRT i Hrvatska gospodarska komora u tradicionalnoj akciji „ Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku 2008.“ dodijelila je Makarskoj u našoj kategoriji 1. mjesto,- istaknuo je gradonačelnik Bebek, čestitajući svim građanima Makarske i turističkim djelatnicima na osvojenom priznanju.
Navodeći tek taksativno uistinu zamašan broj aktivnosti na kojima se radilo i kojima je značajno popravljena kvaliteta življenja u Makarskoj i dobrano osuvremenjena komunalna infrastruktura grada, posebno je istaknuo tri golema projekta: izgradnju Gradske sportske dvorane, stanova POS-a i Gradskog groblja.
Gradonačelnik je kazao kako jedino kasni projekt renoviranja zgrade Grada jer je još procedura knjiženja Grada u tijeku.
„Ovih dana započinju pregovori oko najma dijela Franjevačkog samostana kako bismo osigurali prostor za dodiplomske studije koje planiramo otvoriti u Makarskoj. Smatram kako je ovo najznačajniji projekt koji pokreće gradska uprava. Želimo omogućiti mladima Makarske studiranje u svom gradu, cilj nam je naš grad pretvoriti u grad mladih gdje će se školovati i graditi svoju budućnost. Kao gradonačelnik Makarske izražavam čvrsto uvjerenje da će Gradsko poglavarstvo opravdati povjerenje te ciljeve, koje je sebi zadalo, dovršiti do kraja mandata unatoč njegovoj kratkoći i lošoj financijskoj situaciji grada.

  

 

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća glazbom su uljepšali klapa Srdela i Gradska glazba Makarske u nošnjama Folklornog ansambla Tempet.

 

 

 

 Darivanja

 


Mladen Karlić, gradonačelnik Vinkovaca, čestitajući Makaranima rođendan uručio je gradonačelniku dr. Marku Ožiću Bebeku umjetničku sliku slavonske ravnice na dar. Rođendanski dar, maketu neretvanske trupice gradonačelniku Bebeku uručio je u ime Stipe Gabrića ,gradonačelnika Metkovića, Tonči Jerković.

Čestitke
Brzojave čestitki za Dan grada Makarske poslali su među ostalim predstavnici gradova s kojima Makarska ima prijateljsku suradnju: Rosetto degli Abruzi, Stein, Neumarkt, Đakovo, Budva, počasni građanin Makarske Helmut Jawurek, Živko Nenadić, predsjednik Županijske skupštine, gradonačelnici Splita, Dubrovnika, Vrgorca, Knina, Solina, Šibenika, Zagreba, Ploča te Starog grada.Uručene Nagrade grada Makarske


Nakon što je Radojka Divić, potpredsjednica GV-a Makarske, pročitala zasluge nagrađenih i čestitala don Alojzju Bavčeviću za zasluge u uređenju već svjetski poznatog Marijanskog svetišta Vepric, 156. brigadi HV-e uputila je ispriku za ovoliko zakašnjenje za što je najmanje grijeha na aktualnoj vlasti. Čestitala je također dobitnicima Plakete Grb grada Makarske: Konzumu kao dobrotvoru koji će i ubuduće pratiti sve generacije i skrbiti o njima, načelniku Vladi Perkušiću i Udruzi privatnih iznajmljivača.

 

 

Nagradu grada Makarske don Alojzju Bavčeviću, upravitelju svetišta Vepric, uručio je dr. Damir Mendeš na svečanoj sjednici GV - na rođendan grada. Nagradu grada 156. brigadi hrvatske vojske, gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek uručio je Nevenki Vladić, udovici pok. Mate Vladića, prvog poginulog hrvatskog branitelja i pripadnika 156. brigade HV-e.

 

 

 

Plaketu Grb Grada Makarske dodijeljenu Udruzi privatnih iznajmljivača, predsjedniku Udruge Ivanu Mlinareviću uručio je dogradonačelnik Ivan Ivanda, za Konzum dd Damiru Todoriću, Plaketu grada Makarske uručila je Radojka Divić, dopredsjednik GV-a i mr. Vladi Perkušiću donedavnom načelniku PP Makarska uručio je Zvonimir Galić, predsjednik kluba vijećnika HDZ-a.

 

 

 

 
Zahvala nagrađenih
U ime svih nagrađenih nadahnutim riječima zahvalio je na povjerenju i dodijeljenim priznanjima don Alojzije Bavčević.
Bog sam zna tko je za što zaslužan. Ali ja ovom prigodom s radošću primam priznanje Crkvi za sve ono što je radila na području grada,156. brigadi HV-a za sve ono što je naša vojska napravila u Domovinskom ratu i što mi danas uživamo. Zahvaljujem u ime Udruge privatnih iznajmljivača odnosno svih koji rade na širenju povjerenja među ljudima, Konzumu za brigu o materijalnom stanju građana, posebno Vladi Perkušiću koji se iskazao u brizi za mir i red, kazao je don Alojzije.

Don Bavčević daruje dobiveni novac
Don Alojzje Bavčević, upravitelj svetišta Vepric, svoju će novčanu nagradu Grada Makarske darovati i to na tri dijela: jednoj majci s puno djece koja često traži pomoć, DVD-u Makarska i najvećim dijelom djeci iz Udruge Sunce.


POSEBNO TISKAN GLASNIK GRADA MAKARSKE POSVEĆEN POVIJESNOM GRBU GRADA
Malo je naroda čija je povijest poput hrvatske bila prožeta neprestanom borbom za svoj jezik, prava i slobodu, podcrtao je gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek predstavivši, za ovu prigodu, posebno tiskan Glasnik Grada. Naime, ove godine prvi put do sada Grad Makarska je izdao posebno izdanje Glasnika Grada, posvećeno povijesnom grbu Grada. Cilj posebnog izdanja je da se građani Makarske, ali i posjetitelji na još jedan način upoznaju s kulturno povijesnom elementima koji predstavljaju kulturni identitet našeg Grada. S obzirom da Grad Makarska ima dosta kulturno povijesnih znamenitosti, ideja je da se svake godine za Dan grada obradi jedan od njih kako bi s njihovim značenjem upoznali širu javnost, kazao je gradonačelnik Bebek.
U Glasniku, tiskanom na kvalitetnom papiru i svečarskog dizajna, kroz fotografije i ilustracije iz teksta ravnateljice Gradskog muzeja Makarske Ane Kunac doznajemo sve o povijesnom grbu grada Makarske. Tekst je, osim na hrvatskom, tiskan na engleskom i njemačkom jeziku.

 


LEDENA SKULPTURA POVIJESNOG GRBA GRADA

Na svečanom domjenku stol s bogatom gastronomskom ponudom kuhinje elitnog hotela Park resila je i ledena skulptura Grba grada Makarske

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

SLUŽBENO OTVOREN HOTEL PARK
Za proslave Dana grada Makarske i službeno je otvoren hotel Park. U ovom prestižnom hotelu već godinu dana odmaraju se najelitniji gosti. Makarski gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek i vlasnikov sin, Mario Kurilj, simboličnim presijecanjem vrpce na svečanosti upriličenoj na terasi, službeno su otvorili hotel Park 24. listopada.

 

 


 


 

 

 


makarska logo