13°C weather icon

Uređenje Trga Kobaca

22.11.2007.

23.11.07.

U utorak 20. studenog započeli su radovi uređenja prometnice na Trgu Kobaca. Planirana je gradnja kružnog toka koji bi uvelike olakšao prometovanje ovom ulicom u centru Zelenke. Završetak radova se predviđa za otprilike 3 tjedna. Izvođač radova je Gradina- Vrgorac.

Dosadašnje raskrižje, na kojemu se križaju tokovi koji dolaze s četiri aktualna privoza, izvedeno je kao razmjerno velika asfaltna površina bez strogo definiranih rubova kolnika i s nejasnom i nedostatnom horizontalnom i vertikalnom prometnom signalizacijom. Stanje kolnika postojećeg raskrižja svih ulica na području obuhvata je neprimjereno.

Treba naglasiti da su naši sugrađani, žitelji Zelenke, dosada dosta konfuzno prometovali Trgom Kobaca te je nerijetko dolazilo do stvaranja zagušenja, smanjenja propusne moći i razine sigurnosti prolaska kroz raskrižje.

Novim projektnim rješenjem Trg Kobaca će se oblikovati u križno raskrižje, tj. jednotračno urbano kružno raskrižje klasificirano kao mini-rotor kojim će se povećati efekt propusne moći nego kod klasičnih raskrižja. Velika promjena i olakšanje bit će i smirivanje prometa na svim privozima, a time i postizanje većeg stupnja sigurnosti u uvjetima smanjenih prometnih volumena.

Nije za zanemariti i estetski efekt koji će znatno utjecati na opći dojam Zelenke, na zadovoljstvo svih građana našeg grada. Tako će u sredini mini rotora biti postavljen sedišnji otok a u njemu montažni ukrasni element sa zasađenim niskim raslinjem.


Evo kako će nakon završetka radova izgledati Trg Kobaca:

 


makarska logo