14°C weather icon

Udruge i Grad zajedno: Predstavljena suradnička platforma MagMa – Mreža aktivnih građana Makarska

20.03.2015.

U sklopu konferencije za novinare Zelenog tima predstavljena je i suradnička platforma pod nazivom MagMa – Mreža aktivnih građana Makarske koja povezuje deset organizacija civilnog društva i Grad Makarsku. Koordinator je Građanska inicijativa 'Ruke za bolju Makarsku', a uključili su se i Klub jedrenja na dasci JEDRO, Udruga Milan Ožić Mike, Savjetovalište Lanterna, Crveni križ Makarska, DAUP Orion (Makarska zvjezdarnica), Udruga osoba sa invaliditetom Sunce, Folklorni ansambl Tempet, Udruga Rockatansky i Ženski rukometni klub Hoteli Makarska.

Početkom veljače ove godine održan je inicijalni sastanak pod nazivom 'Uloga suradnje civilnog i javnog sektora u razvoju zajednice' na kojem je utvrđena potreba što tješnje međusobne suradnje civilnih udruga, te povezivanja udruga s jedinicom lokalne samouprave. Upravo na tom tragu krenulo se u osnivanje suradničke platforme pod nazivom Mreža aktivnih građana Makarska (MagMa) kroz prijavu na natječaj koji je raspisala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Radi se zapravo o iskazivanju interesa za uključivanje u Razvojnu suradnju kroz programsku podršku pod nazivom 'Demokratizacija i razvoj civilnoga društva' kojom se kroz su-upravljanje i zajedničko djelovanje otvorenih platformi udruga i građana uvodi novi način podrške neovisnom razvoju civilnoga društva.

Potreba za osnivanjem jedne ovakve suradničke platforme, kako je pojasnio Petar Kelvišer, proizlazi iz problema nedostatka adekvatnog javnog prostora za rad civilnog sektora što negativno utječe na mogućnost koordinacije rada ovdašnjih civilnih udruga, te otežava osmišljavanje zajedničkih projekata i razvoj međusektorske suradnje.
- Tu je, naravno, i problem evidentnog nedostatka znanja i kompetencija pojedinih udruga iz različitih područja rada kao što je utvrđivanje financijske stabilnosti i iznalaženja izvora financiranja aktivnosti i projekata, te nedovoljno iskustvo s pisanjem i pripremom projekata. Ovom platformom stoga se želi osnažiti ovdašnje organizacije civilnog društva kroz razvijanje međusektorske suradnje i javno-civilnog partnerstva, najavio je Kelvišer.

Prema najavama, platforma bi, između ostalog, uključivala i mlade kroz njihov rad u civilnim udrugama, promicanje volonterskog rada i građanskog aktivizma mladih. Planirano je i zapošljavanje osobe do 30 godina i to na poslovima voditelja platforme, koja će uz stručno mentorstvo, voditi organizacijske i administrativne poslove platforme, te pomagati udrugama članicama platforme u administrativnim poslovima.

Grad Makarska - Odjel za društvene djelatnosti pomogao bi kvalitetnoj koordinaciji predstavnika platforme, a Ured gradonačelnika/Odsjek za projekte i razvoj bio bi na raspolaganju svojim iskustvom u pripremi i provedbi projekata.
Ukoliko prođe na natječaju, platforma bi mogla biti financirana od strane Zaklade s oko 200.000 kuna koje bi se utrošile na spomenute aktivnosti. Odobreni iznos namijenjen je djelovanju platforme u jednoj godini, ali moguće ga je povećati i do 20% pod pretpostavkom da će se aktivnosti intenzivirati.


 

makarska logo