16°C weather icon

UČENJE U Makarskoj će se od 12. do 14. studenog održati tečaj brzog čitanja

01.11.2010.

2.11.2010.

IVONA ĆIRAKU Makarskoj će se, od 12. do 14. studenoga, u Srednjoj školi, održati tečaj brzog čitanja. Riječ je o tečaju koji ne koristi samo za čitanje koje je uz savladanu tehniku i do 10 puta brže, nego i za kreativnu vizualizaciju, izradu u svijetu popularnih mentalnih mapa i općenito bolje korištenje mozga. Promotivna cijena tečaja je 550 kuna, a uključuje 13 sati raspoređenih na tri dana (u petak od 17 do 20, a u subotu i nedjelju od 11 do 15). Tečaj je namijenjen svima koji žele učiti, ali posebno je, kaže nam Danijela Kvesić (rođ.Ševelj), Tučepka koja radi kao predavačica, koristan učenicima koji imaju opširno gradivo i zahtjevnu lektiru. Sve je to, veli ona, lakše svladati uz tehniku koja omogućuje bolje korištenje mozga, a koji se, slaže se znanost, koristi svega 5-10%.
- Iako neki imaju predrasude prema tečaju jer misle da se time gubi dio informacija i umjetnički dojam, pokazalo se da se lektira pročitana u sat vremena može čak i bolje 'apsolvirati'. Tečaj nas uči tehnici širenja vidnog polja; umjesto da čitamo u skokovima od 3,4 ili 5 riječi, uspijevamo puno više. Dobije se cjelovita slika, i lakše se uočavaju korisnije i važnije informacije. Općenito tehnika djeluje na principu uravnoteživanja lijeve i desne polutke mozga; lijevu ionako koristimo dosta, ali razvijanjem desne koja se vezuje uz imaginaciju, intuiciju i kreativnost postajemo otvoreniji, što je jako bitno ako želite biti konkurentni na tržištu. To znaju i Japanci, koji jako puno ulažu u to pa ne treba čuditi da je znanost tamo otišla toliko daleko i da je jako puno mladih ljudi na znanstvenim i tehničkim fakultetima - objašnjava Danijela koja se za ovo područje zagrijala nakon što je u Zagrebu završila filozofiju i fonetiku. Umjesto upisa postdiplomskog, Danijela je, kaže, odlučila baviti se proučavanjem potencijala našeg osnovnog, a opet tako malo upotrijebljenog alata - mozga.
- Tečaj uči i izradi mentalnih mapa koje uvelike olakšavaju učenje i stoga mislim da bi srednjoškolci i studenti, te svi oni koji žele učiti i raditi na sebi, i uz to imati vremena za neke svoje gušte, mogli profitirati od ovoga - poentirala je Danijela. Donja granica za odlazak na tečaj 7. razred, a gornja bi se granica mogla definirati s 'nikad nije kasno'.

makarska logo