21°C weather icon

Učenici Glazbene škole Makarska u Europskom simfonijskom orkestru

15.10.2008.

16.10.08.

Glazbena škola Makarska već treću godinu zaredom sudjeluje u radu Europskog simfonijskog orkestra mladih, sastavljenog od učenika glazbenih škola diljem Europe. Svake godine krajem mjeseca listopada i početkom mjeseca studenoga okupljaju se učenici glazbenih škola od 14 do 17 godina, da bi sačinili jedan Simfonijski orkestar. Svake godine u drugoj državi, svirajući drugi glazbeni program, desetak dana se druže, razmjenjuju iskustva, upoznaju s kulturom i običajima zemlje domaćina, marljivo sudjeluju u organiziranim probama orkestra da bi na kraju svirali na par koncerata.
Učenici makarske Glazbene škole sudjelovali su tako 2006. godine u radu ovog orkestra u Neumarktu (Njemačka), 2007. u Czestochowi (Poljska), 2008. opet u Neumarktu,. a njihova je žela taj orkestar 2009. godine okupiti u Makarskoj.
Učenici glazbenih škola dolaze iz Rusije(San Petersburg), Rumunjske (Arad), Mađarske (Peć), Češke (Prag), Srbije (Zrenjanin), Poljske (Czestochowa), Njemačke (Neumarkt), te iz Hrvatske (Makarska).
Trude se u ovaj projekt uključiti što veći broj učenika iz cijele Hrvatske, tako da redovno vode i učenike iz Glazbenog učilišta Elli Bašić - Zagreb, Glazbene škole fra. Ivan Glibotić - Imotski, a i iz iz Glazbene škole Ivan pl. Zajc – Mostar.
Ove godine u terminu od 29. listopada do 6. studenog u Europskom simfonijskom orkestru mladih Republiku Hrvatsku će predstavljati: Valentina Črnjak – violončelo, Ana Lelas – flauta, Anica Ištuk – violina i Dora Šuto – klarinet.
Sljedeće godine u istom terminu Europski simfonijski orkestar mladih okupit će se u Makarskoj. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Makarske i Turističke zajednice i u organizaciji makarske Glazbene škole okupit će se mladi glazbenici iz većine europskih zemalja.
Simfonijski orkestar bit će sastavljen od učenika iz glazbenih škola Splita, Omiša, Imotskog, Metkovića i Dubrovnika te gostiju iz europskih zemalja. Desetak dana družit će se, upoznavati drage nam goste s ljepotama naše zemlje, organizirati probe, a zatim tri zadnja dana organizirati koncerte u makarskoj katedrali sv. Marka, u foajeu splitskog HNK, te u dubrovačkoj tvrđavi Revelin.
Takve ideje i jesu zapisane u temeljima europske zajednice.

makarska logo