- weather icon

U subotu 10. jubilarna Međunarodna brdska utrka Makarska - Vošac: Gradska riva zatvorena za promet od 8,00 do 11,30 sati

16.05.2017.

U subotu 20. svibnja održat će se 10. jubilarna Međunarodna brdska utrka Makarska – Vošac, međunarodni sportski događaj koji iz godine u godinu izaziva sve veći interes, javnosti i sportaša. Utrka se održava u povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i osim samog sportskog nadmetanja ima jasan cilj podizanja svijesti javnosti o važnosti zaštite prirodnog okoliša i njegovanja zdravog načina života.


Startna linija utrke je na makarskoj rivi (0,8 metara nadmorske visine), a cilj na vrhu Vošac (1422 metara nadmorske visine) u Parku prirode Biokovo. Sama staza duga je 8,6 kilometara, što je uz uspon od 1422 m čini jednom od najtežih u Europi. Organizaciju utrke predvode Atletski klub Sv. Marko Makarska i Javna ustanova Park prirode Biokovo uz pomoć Grada Makarske, HGSS stanica Makarska, SAK-a Extrem i DVD-a Makarska.


Podsjetimo, Međunarodna planinska utrka Makarska – Vošac prvi put je održana 2007. na inicijativu Atletskog kluba Sveti Marko, a u njoj je sudjelovalo oko 70 atletičara i rekreativaca iz 20-ak hrvatskih atletskih klubova. Od 2009. do 2011. godine natjecanje je dobilo novu dimenziju te se održava po sistemu koji preporučuje Svjetski savez za planinsko trčanje(WMRA) - u okvirima zadanih gabarita dužine, visine i nagiba staze koji su na Biokovu dobro prilagođeni za sve kategorije.


Službeni program povodom održavanja Međunarodne utrke Makarska – Vošac u subotu započinje od 9,00 sati zbog čega će gradska riva biti zatvorena za promet od trajektnog pristaništa do zgrade Grada Makarske u vremenu od 08,00 do 11,30 sati.


Svi detalji vezani za utrku bit će predstavljeni u četvrtak 18. svibnja na konferenciji za novinare na kojoj će nazočiti predstavnici Atletskog kluba Sv. Marko, Javne ustanove Park prirode Biokovo, Grada Makarske i SAK-a Ekstrem. Konferencija za novinare održat će se u gradskoj vijećnici s početkom u 11,00 sati.

 

 

makarska logo