17°C weather icon

U ponedjeljak - LADO

07.07.2011.

8.7.2011.

Već godinama redovit gost u sklopu programa Makarskoga ljeta svakako je ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Ansambl Lado je „putujući muzej“, koji posjeduje više od 1200 kompleta narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote od kojih su neki stariji od 100 godina. Ansambl koji iz godine u godinu sve više oduševljava svojim izvanrednim koreografijama i narodnim nošnjama. Svaki nastup ansambla je i svojevrsni spektakl te su stoga diljem svijeta prepoznati kao vrhunska kulturno-umjetnička atrakcija.
Svoj nastup LADO će održati u ponedjeljak 11. srpnja 2011. na Kačićevu trgu s početkom u 21,30 sati.

LADO

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Vrhunski plesači, njih 37, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 15 odličnih glazbenika svira pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata.

LADO u svom radu okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve to rezultiralo je impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu različitih koreografija i nekoliko stotina vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva. Svojim repertoarom LADO predstavlja hrvatsku baštinu nastalu na raskrižju kultura, obogaćenu mediteranskim, balkanskim, panonskim i alpskim utjecajima.


FOLKLORNA VEČER / ANSAMBL NARODNIH PLESOVA I PJESAMA HRVATSKE LADO, ZAGREB
11. 7., PONEDJELJAK / KAČIĆEV TRG / 21,30 SATI

makarska logo