16°C weather icon

U organizaciji ''Dice Malta'': 15. ožujka multimedijalni događaj ''Vrata'' u čast makarske umjetnice Zlatice Rice

12.03.2019.

U organizaciji ''Dice Malta'', a u partnerstvu s udrugom Sunce, u Makarskoj će se 15. ožujka, u dvorani Arte i Gradskoj galeriji Antun Gojak (Ulica don Mihovila Pavlinovića 1), u čast svestrane makarske umjetnice Zlatice Rice, održati otvorenje multimedijalnog događaja ''VRATA''. U sklopu programa najavljen je audiovizualni performans i izložba koja će ostati otvorena sve do 22. ožujka, a moći će se pogledati svakim radnim danom od 9 do 12 i od 18-20 sati te subotom od 9 do 12 sati. Pokrovitelji događanja su Grad Makarska, Gradska Galerija Antun Gojak i Turistička zajednica grada Makarske.

 

- Cilj ove izložbe je iz današnje perspektive vidjeti na koji način su tadašnje kulturne aktivnosti i događanja te poticanje kreativnosti kod mladih utjecali na pojedince koji su kroz udrugu Malt sudjelovali u stvaranju alternativne kulturne scene u Makarskoj, najavili su organizatori.

-  Zlatica Rica, veliki humanist i kreativac pokrenula je 90-tih udrugu MALT – makarska alternativa. Okupivši oko sebe veliki broj mladih ljudi, krenula je zajedno s njima tražiti svoje građansko mjesto u Makarskoj. Mladi su tako u tim poratnim i depresivnim vremenima u ''dvoru'' umjetnika Zlatice i Nikole Rice dobili mjesto za susrete i projekciju vlastite imaginacije i kreacije, a vremenom im se broj povećavao i oni su od promatrača postajali aktivni sudionici neke nove perspektive svog djelovanja. Takva je sredina kao pozitivni uzročno-posljedični rezultat imala kontinuirane sadržaje iz ''vlastite proizvodnje'', a MALT je mladima otkrio čudesnu moć stvaranja. Tako su izniknuli performansi u fomi modnih revija koji su poslije prerastali u multimedijske projekte, interaktivne intervencije u prostoru i sl.  

Stvoren je specifičan izričaj kojim je MALT u svojim nastupima postao prepoznatljiv i ostao u pamćenju, a članovi su spontano s vremenom postali MALT-ovci. Interaktivni multimedijalni događaj „VRATA“ omogućuje svim sudionicima nekadašnjih Maltovih događanja da opet otvore vrata koja su povezivala sve aktere događanja nekadašnje Makarske alternativne kulturne scene. Ovom izložbom želja nam je pokazati kako je utjecaj Zlatice Rice i udruge Malt na svojstven način ostavio trag u samom identitetu svakog pojedinca koji je bio dio Malta, poručuju ''Dica Malta''.

 

 

PROGRAM:

 

19 sati - Audiovizualni performans Marta Fakuch: Lina Rica, Lina Sabari, Gašper Letonja, Žiga Palčar, Marek Fakuč, Dvorana Arte

 

20 sati - Službeno otvorenje multimedijalne izložbe "Vrata": Gradska Galerija Antun Gojak

 

21,30 sati - Koncert: Dymond, Lil Gucci, Lucca, Dvorana Arte

 

22 sata - After party: dj Zoran Spajić, Caffe bar Cheers

 

makarska logo