8°C weather icon

U Makru počela izgradnja opskrbnog cjevovoda od vodospreme “Makar” do naselja Veliko Brdo i Puharići

19.11.2009.

27.11.09.


Piše Janja Glučina
Snimio Smiljan Topić

 
Projekt je ovo koji se zadnje vrijeme ubrzano realizira s dvojakim ciljem. A to je dovesti vodu u svaki kutak grada pa će tako ovim cjevovodom doći voda u naše Puhariće, a drugi je cilj osigurati dovoljno vode za turizam, glavnu gospodarsku granu Makarske. Svi su svjedoci kako smo prije par godina imali jednu kriznu situaciju kada najčešće bez vode ostaje Veliko Brdo. Takve mogućnosti će se ovim cjevovodom gotovo otkloniti. A kada se povećaju kapaciteti, rekonstrukcijom Regionalnog cjevovoda koje u Vodovodu Makarska najavljuju, to će biti prošlost-istaknuo je gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek pozdravivši svečani skup u Makru pored vodospreme gdje je radove proglasio otvorenim!
Izgradnja ovog cjevovoda zapravo je nastavak projekta “Vodoopskrbni sustav za selo Makar, stambenu zonu Sjever 2, Veliko Brdo i Puhariće” započetog prije nekoliko godina.
Radove će po projektu, kojeg je izradio Hidroing iz Splita, izvoditi Aquaterm d.o.o. iz Karlovca. Rok za završetak radova je šest mjeseci. Vrijednost projekta je oko 2 milijuna kn!
Grad Makarska je u proračunu osigurao sva sredstva za ovaj projekt i ovlasti prenio na Vodovod koji je investitor. Projekt obuhvaća gradnju-rekonstrukciju opskrbnog cjevovoda od vodospreme “Makar” do naselja Veliko Brdo i Puharići. Gradi se 2100 metara cjevovoda promjera 200 mm prema Velikom Brdu i 150 metara cjevovoda promjera 150 mm. Cijevi su ductil-čelične najbolje kvalitete.
Potvrda glavnog projekta izdana je u Upravnom odjelu za prostorno uređenje-Ispostava Makarska. Nadzor će vršiti “IGH” d.d. Split, kazao je Ivo Andrijašević, direktor Vodovoda d.o.o., koji je pozdravio nazočne čelne ljude Grada gradonačelnika Marka Ožića Bebeka i dogradonačelnike Ivana Ivandu i Antu Novaka, makarske vijećnike, predstavnike susjednih općina, Županije, djelatnike Vodovoda na čelu s predsjednikom Uprave Stjepanom Eljugom te predstavnike poduzeća uključenih u projekt. Makarski župnik don Pavao Banić blagoslovio je početak radova i sve one kojima ovaj projekt bude služio. Skup je pjesmom uljepšala klapa Srdela, a nakon proglašenja radova otvorenim, gradonačelnik je pozvao na domjenak u zaselak Puharići.makarska logo