7°C weather icon

U Makarskoj postoji volja za integraciju autista u sustav

08.04.2013.

Piše: Jasna Morović
Foto: Željko Kovačić

 

Sunčev okrugli stol

S malo zakašnjenja u Makarskoj je obilježen Svjetski dan autizma. Udruga Sunce organizirala je 5. travnja okrugli stol na kojem je više od dvadeset predstavnika škola, vrtića, socijalnih ustanova upozorilo kako postoji razvijena svijest o autističnom spektru, ali nema dovoljno prostora i kadrova da se djeca s tim poremećajem u razvoju uključe u obrazovanje i radnu terapiju. Olivija Prodan Ravlić, predsjednica Sunca, naglasila je kako nije dovoljno ispuniti formu već se takve osobe moraju osjećati prihvaćenim u društvu. Najveći problem je što autizam nije sustavno riješen već sve zavisi o udrugama i lokalnoj zajednici. Ona je omogućila da je u makarskim školama zaposleno devet asistenata u nastavi koji rade s autističnom djecom te učenicima koji imaju druge poremećaje u razvoju

‘Makarska djeca s autizmom – može li bolje?’ – bila je tema okruglog stola koji je 5. travnja organizirala Udruga Sunce, a odazvalo mu se više od dvadeset predstavnika škola, vrtića, socijalnih ustanova sa Primorja i iz Splita.

Od osam tisuća osoba u Hrvatskoj kojima je dijagnoza autizam njih je u posljednjih petnaest godina petnaestero od kada se vodi evidencija imalo tu dijagnozu. Makarska je već tijekom Domovinskog rata, podsjetila je psihologinja Marica Garmaz, učinila napore i u tome je pionir kako bi se djecu uključilo u vrtić i školovanje. Taj pionirski korak bio je uspješan i zahvaljujući suradnji s Udrugom Sunce, ali i pomoći Grada Makarske, tako da je danas u gradu u OŠ Stjepana Ivičevića u nastavu uključeno sedmero djece, u OŠ o. Petra Perice dvoje s tom dijagnozom, dok ih je u vrtićima četvero.

Olivija Prodan Ravlić,
predsjednica Udruge Sunce, istaknula je kako sustav nije riješio školovanje autistične djece, ili ako jest nije u dovoljnoj mjeri. Stoga se događa kada djeca završe osnovnu školu nema ih, ‘gube se’ jer nemaju kuda i ostaju u svom svijetu, a što je vraćanje unazad u svemu što se s njima postiglo od treće godine do 15-e. Stoga je pozvala na dobru volju, humanost i odgovornost, a ne samo zadovoljenje forme u odnosu prema autističnim osobama.

Prvi put na biralištima

Ognjen Vela,
voditelj makarskog odjeljenja ‘Juraj Bonači’ naglasio je kako će po prvi put na izborima za Europski parlament, a nakon toga na lokalnim izborima, glasovati osobe s autizmom. Stoga njihovi roditelji i staratelji trebaju provjeriti jesu li upisani u biračke popise.
makarska logo