16°C weather icon

U Makarskoj 18. rujna središnja državna proslava Dana HRM-a

30.06.2008.

Hrvatskim mornarima u slavu

Piše: Janja Glučina


Prvi inicijalni sastanak i dogovor oko proslave Dana HRM-e u Makarskoj upriličen 2. srpnja

 

 Čelni ljudi Grada Makarske, gdje će se ove
 godine po prvi put organizirati glavna
 državna proslava Dana HRM, na čelu s
 gradonačelnikom dr. Markom Ožićem
 Bebekom i izaslanstvo HRM-e na čelu s
 kontraadmiralom Antom Urlićem,
 zapovjednikom HRM-e, održali prvi
 sastanak i dogovorili suradnju oko
 organizacije proslave Dana HRM-e koji se i
 slavi u spomen na pobjedu hrvatskih
 mornara koji su u akvatoriju ispred
 makarske luke 18. rujna 887. pobijedili
 Mlečane.


 Premda je od 93. u Makarskoj uvijek
 svečano, 18. rujna za Dan HRM-e ove
 godine čeka nas veće slavlje no ikada do
 sada. Rečeno je to na inicijalnom
 sastanku izaslanstva HRM-e na čelu s
 kontraadmiralom Antom Urlićem,
 zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice,
 s makarskim gradskim ocima na čelu s
 gradonačelnikom dr. Markom Ožićem
 Bebekom i lučkim kapetanom Josipom
 Kalajžićem. To je prvi sastanak u nizu koji
 će slijediti kako bi se središnja državna
 proslava Dana HRM-e organizirala na najvišoj razini do sada.

 

Slavit će se tri dana raznim programima od odavanja počasti poginulim mornarima, polaganjem vijenaca, mise zadušnice, postrojavanja ovdašnje postrojbe, izložbi, večeri poezije, koncerata i dakako spektakularnog uplovljavanja 10 brodova HRM-e u makarsku luku, vatrometa, dolaska najvećih državnih dužnosnika, velike fešte i domjenka za sve. Centralna proslava Dana HRM-e prvi put organizira se u Makarskoj iako ovaj grad od 93. proslavlja Dan HRM u makarskoj luci gdje su u ovdašnjem akvatoriju 887. godine hrvatski mornari pobijedili Mlečane. U spomen na taj događaj, koji se upravo ovdje dogodio, HRM-a slavi svoj dan 18. rujna.
- Sretni smo što će se ove godine glavna proslava na državnoj razini upriličiti u Makarskoj,- ističe kontraadmiral Ante Urlić, zapovjednik HRM-e,inače sin Makarskog primorja iz Drašnica. Obećava kako će ovogodišnje slavlje hrvatskih mornara u Makarskoj biti fešta za pamćenje. Inicijalni sastanak je upriličen drugog srpnja kako bi se sve glede priprema i organizacije na vrijeme dogovorilo i odradilo. Nema dvojbe da će tako i biti premda zapovjednik Urlić uskoro odlazi na put u Kanadu gdje će ostati mjesec i pol. No uvjeren je kako će njegovi suradnici kao i uvijek sve besprijekorno odraditi.
-I Grad Makarska će sve poslove, koje bude trebalo, odraditi, organizirati i pripremiti kao domaćin prema planu proslave kojeg će Organizacijski odbor HRM načiniti do sredine srpnja. Sve snage za pripremu središnje proslave stavit ćemo na raspolaganje za pripremu središnje državne proslave HRM-e kojom ćemo na dostojan način, kako i zaslužuju čuvari naših „ plavih granica“, obilježiti slavni povijesni Dan HRM-e. Bit će to najbolja proslava kojom ćemo ove godine tek tada zatvoriti Makarsko ljeto,- kazao je gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek. Nakon prvog sastanka organizatori su obišli makarsku luku kako bi bolje upoznali uvjete i mogućnosti terena gdje će se proslava Dana HRM-e upriličiti.

 

Izaslanstvo HRM-e s lučkim kapetanom i gradskim ocima obišlo makarsku luku i provjerilo uvjete gdje će 18. rujna, na najveću feštu hrvatskih mornara, uploviti deset brodova.
makarska logo