- weather icon

U Kalalargi iskopane ljudske kosti

11.03.2013.

12.3.2013.

Drevna grobnica usred ulice

U pitanju je zidana grobnica smještena dijagonalno u odnosu na današnji položaj Kalalarge, a prema mišljenju ravnatelja Gradskog muzeja Makarska Marinka Tomasovića u pitanju je rimski grob starosti od 1.500 pa do 2.000 godinaTijekom građevinskih radova u Kalalargi, radnici Migrosa su u subotu kasno navečer pronašli kosti, a jučer (ponedjeljak) je sa sigurnošću utvrđeno da se radi o ljudskim ostacima. Naime, na dubini od oko jednog metra uočene su kosti te ostaci zidića od klaka, a prema prvim saznanjima, u ponedjeljak ujutro su na mjestu događaja iskopani ostaci najmanje dviju osoba. Isto tako, utvrđeno je da je taj grob sasvim sigurno već ‘diran’ tijekom prošlih radova u Kalalargi, dakle prije nekih 80-ak godina s obzirom da su radnici Migrosa pronašli samo rub zidanog groba. Da se radi o vrlo starom nalazu, potvrđuje i smjer grobnice koja je zidana dijagonalno u odnosu na današnji položaj Kalalarge. Na mjestu događaja, dok su radnici na površinu iznosili pronađene dijelove kostiju, popričali smo s nadzornikom radova Goranom Juričićem.

- Kosti su pronađene u subotu, međutim u prvi trenutak nismo mogli sa stopostotnom sigurnošću kazati da su u pitanju ljudski ostaci. Sada je evidentno da je u pitanju stari grob, čije su stjenke obrađene klakom. Pronađeno je dosta kostiju, nazire se jedna, moguće i druga lubanja, dok sam položaj groba ukazuje da je sasvim sigurno rađen mnogo prije postojanja urbane strukture Kalalarge. Moja laička pretpostavka je da je sigurno stariji od 200 godina, a s obzirom da se klek koristio i u dezinfekcijske svrhe, možda se čak radi i o žrtvama epidemije kuge iz 1815. godine, no to ne mogu sa sigurnošću kazati. O pronalasku ćemo obavijestiti policiju, a oni će daljnje postupanje usmjeriti prema svom protokolu – kazao je Juričić.

Za mišljenje smo se obratili i ravnatelju Gradskog muzeja Makarska Marinku Tomasoviću, koji je na osnovi opisa i pregledanih fotografija kazao da je grob bez sumnje puno stariji od 200 godina. – Prema opisu i fotografijama koje vidim, u pitanju je sasvim sigurno rimski grob, i to starosti od 1.500 pa do 2.000 godina. Upravo zidani grob ukazuje da su u pitanju Rimljani, a isključuje mogućnost da se radilo o žrtvama epidemije kuge. Naime, za vrijeme haranja te bolesti i panike među ljudima, grobove se nije zidalo jer nije bilo vremena za to, već se mrtve polagalo u rupe i pokrivalo zemljom. Bilo je slučajeva i pojedinačnih ukopa oko kuća i okućnica, ali žrtve kuge su uglavnom završavale u zajedničkim kosturnicama na današnjoj Grmi te kod restorana Plaža. S druge strane, zapisi iz 19. stoljeća govore da je na današnjem Kačićevu trgu bila velika rimska nekropola, zapisana su svjedočenja o ‘bezbrojnim grobnicama’, a u doba oko 2. svjetskog rata takvi su grobovi nalaženi malo niže od ove lokacije, na prostoru Decime. Očito je da je grob ranije bio devastiran, moguće i opljačkan kada su prije 70, 80 ili više godina rađeni posljednji građevinski radovi u Kalalargi, a ovo što je danas pronađeno je samo ostatak jedne prethodne devastacije – kazao je Marinko Tomasović.
Piše Ozren Franić
Foto Ivo Ravlić / CROPIX
makarska logo