15°C weather icon

Tri godine obnašanja vlasti koalicije SDP-a i HNS-a: Ova je vlast za projekt žičare u jednom mandatu napravila više nego sve vlasti prije nas zajedno

06.06.2016.

Gradonačelnik Tonći Bilić i zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić danas su u gradskoj vijećnici održali konferenciju za novinare. Povod konferenciji bila je treća obljetnica obnašanja vlasti budući da se službena primopredaja održala upravo 6. lipnja 2013.
-Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prozvani smo od strane oporbe koja je, ukratko rečeno, činjenicu da radovi na žičari još nisu počeli pokušala servirati kao navodni dokaz da ova gradska vlast nije ništa napravila.


Radovi na rekonstrukciji stare upravne zgrade na Sportskom centru počinju u rujnu


Zato moram još jednom jasno i glasno reći. Koalicija SDP-a i HNS-a u jednom će mandatu napraviti više za projekt žičare nego što su sve druge vlasti do sada zajedno. Za razliku od naših prethodnika koji su vladali tri mandata u kontinuitetu, a nisu napravili ništa, mi ćemo barem pripremiti kompletnu dokumentaciju za gradnju i to u samo jednom mandatu!!
Trenutno se radi Studija utjecaja na okoliš koja bi trebala biti gotova do 7. mjeseca, a već je u pripremi javni natječaj za izradu idejnog projekta, na osnovu kojega ćemo zatražiti lokacijsku dozvolu. I premda znam da u ovom trenutku za ovaj mukotrpan posao nećemo biti javno pohvaljeni, vjerujem da će ono što ćemo napraviti u ovom mandatu jednog dana itekako biti vrednovano.
Radovi na drugom velikom infrastrukturnom projektu – rekonstrukciji stare upravne zgrade na Gradskom sportskom centru počinju u 9. mjesecu. Izvođač radova je izabran, potpisani predugovori, a sljedećih dana biti će izmještena trafostanica, istaknuo je gradonačelnik govoreći o većim infrastrukturnim projektima.


Je li baš beznačajno jednom roditelju s prosječnim primanjima što Grad Makarska njegovom djetetu koje studira daje mjesečno 800 kuna?


Gradonačelnik se posebno osvrnuo i na odluke gradske vlasti kojima se pomoglo studentima, umirovljenicima, učenicima osnovnih škola, mladima, gradskim udrugama te razvoju mjesne samouprave.
-Slušajući one koji nas prozivaju da nismo ništa napravili, moram se zapitati bi li se s njima složili roditelji koji imaju djecu u osnovnim školama, studenti, učenici, umirovljenici koji su upravo u protekle tri godine dobili veća prava?
Je li ništa to što je koalicija SDP-a i HNS-a dolaskom na vlast vratila božićnice umirovljenicima? Je li ništa što svake godine osiguravamo stipendije za min. 20 studenata u četiri različite kategorije na način da nismo zaboravili ni socijalno ugrožene, ni uspješne ni deficitarne, a ni umjetničke smjerove? Je li baš beznačajno jednom roditelju s prosječnim primanjima što Grad Makarska njegovom djetetu koje studira daje mjesečno 800 kuna? Ja mislim da nije, a vjerujem da ćete se i vi složiti.
Ova gradska vlast po prvi put je osigurala novac iz državnog proračuna za asistente u nastavi za djecu kojima je to potrebno, po prvi put smo omogućili da makarska djeca u osnovnim školama imaju priliku za produljeni boravak što itekako olakšava svakodnevnicu njihovim roditeljima koji ne trebaju brinuti jesu li, za vrijeme dok oni rade, njihova djeca imala kvalitetan obrok za ručak i jesu li napisala domaći rad. Tako smo, kao lokalna samouprava, podigli standarde u osnovnom školstvu, a proračunom za ovu godinu osigurali smo i novac za sufinanciranje udžbenika učenicima osnovnih škola.

 

Nova multifunkcionalna dvorana u Art cafeu, Gradska knjižnica i gradske udruge useljavaju u zgradu Merkura 5


Kad je riječ o brizi za mlade, želim naglasiti da smo rebalansom proračuna osigurali novac za projekte školske dvorane i dječjeg vrtića na Zelenki. Osigurali smo i sredstva za završetak uređenja multifunkcionalne dvorane u bivšem Art cafeu koja će do Nove godine postati jedno od središta društvenog života Makarske te stvorili preduvjete za premještaj Gradske knjižnice u zgradu Merkura 5 gdje će svoj krov nad glavom po prvi put dobiti i gradske udruge iz kulture.
O tome kakva je neka vlast, govori i činjenica kakav je njezin stav po pitanju uvođenja europskih standarda u funkcioniranju lokalne samouprave.
Po prvi put smo omogućili provođenje prvih neposrednih izbora za Vijeća mjesnih odbora i na taj način omogućili razvoj mjesne samouprave koja je jedan od glavnih temelja lokalne demokracije.
Dali smo ruku civilnim udrugama i formirali prvi Savjet mladih Grada Makarske u kojem su , osim podmlatka političkih stanaka, svoju priliku dobili mladi iz civilnih udruga i učeničkih vijeća. Nadam se da će izabrani članovi u što skorijom budućnosti znati iskoristiti svoju savjetodavnu ulogu prema Gradskom vijeću i nametnuti donošenje odluka koje su važne za populaciju mladih. Njihove sjednice, jednako kao i sjednice Gradskog vijeća, zahvaljujući ovoj vlasti, neće se održavati u hotelskim salama već tamo gdje im je mjesto – u zgradi Grada Makarske u novouređenoj gradskoj vijećnici. I za to je zaslužna koalicija SDP-a i HNS-a i to treba glasno reći.
Je li Makarska ista kao prije tri godine – sami zaključite.
Jedan od glavnih zadataka lokalnih vlasti je, naravno, ulaganje u komunalnu infrastrukturu. Novci koji građani daju u gradski proračun moraju se vratiti direktno u njihove kvartove – ulice, javnu rasvjetu, zelene površine….


Ulaganja u komunalnu infrastrukturu u svim dijelovima grada


Ovom prigodom podsjetio je i na velika komunalna ulaganja na području grada, otvaranje hotela sa 4 zvjezdice i početak izgradnje novih vodosprema.
-Vjerujem da ćete se složiti sa mnom da je upravo po pitanju ulaganja u komunalnu infrastrukturu puno učinjeno – prometni prsten oko zgrada POS-a, oborinska i fekalna odvodnja i vodoopskrbni cjevovod na Jadranskoj magistrali, treća traka, novi nogostupi u Ulici Ante Starčevića, Kipara Meštrovića, don Mihovila Pavlinovića i Stjepana Radića. Nova šetnica na poluotoku Sv. Petar gdje je postavljena i javna rasvjeta, asfaltiranje i postavljanje javne rasvjete u Ulici don Mihovila Glavinića i rekonstrukcija ceste na Voliciji. Završili smo projekt uređenja stare gradske jezgre: osim što smo dovršili radove u Kalalargi, novo ruho dobile su i Glazbarska, Zagorska i Pekarska ulica, a projekt uređenja Trga Tina Ujevića, kojeg je započela bivša SDP-ova vlast, uskoro će biti zaokružen postavljanjem biste našem velikom pjesniku. Kad govorimo o centru grada, treba nadodati i uređenje Jadranske ulice i Trga 4. svibnja 533. koji će konačno dobiti primjeren izgled gradskog parka.
Ne bavimo se samo centrom grada, radimo u Velikom Brdu, gdje su pojedini dijelovi naselja po prvi put u povijesti dobili javnu rasvjetu, Kotišini, Puharićima i drugim rubnim dijelovima Makarske jer želimo ravnomjeran razvoj svih dijelova grada.
Bez podrške ove gradske vlasti, koja je na vrijeme završila radove u Ulici Ivana Gorana Kovačića, danas ne bismo u novom hotelu sa 4 zvjezdice, hotelu Romana, već imali goste koji se odmaraju. Uspješno je završen i projekt lukobrana koji će vrlo skoro dobiti primjeren okoliš uređenjem platoa ispred hotela Osejava.

 

Počela gradnja vodospreme Zelenka, uskoro kreću radovi i na vodospremi Požare


Svjesni smo da izgradnju novih turističkih kapaciteta mora pratiti izgradnja komunalne infrastrukture. Postavljanjem tlačnog voda počeli su radovi na izgradnji vodospreme na Zelenki, a početkom 2017. počet će i radovi na izgradnji vodospreme Požare. O važnosti ova dva objekta dovoljno govori činjenica da će vodosprema Požare osigurati dostatne količine vode za predio Požara i dijela Zelenke, a vodosprema Zelenka za cijeli Ratac i Biloševac, najavio je gradonačelnik Tonći Bilić.
Osvrnuvši se na dosadašnji rad i 8 milijuna kuna povučenih iz nacionih i EU fondova od 2013. do danas, gradonačelnik je najavio kako očekuje da će Grad Makarska bespovratna sredstva osigurati i za gradnju dječjeg vrtića na Zelenki.
-Za dječji vrtić na Zelenci pri kraju je izrada glavnog projekta, a nadam se da će sve političke stranke u Gradskom vijeću prilikom izglasavanja proračuna za 2017. dignuti ruke za osiguravanje sredstava za njegovu izgradnju. Naravno, računamo i na dio bespovratnih sredstava, naglasio je.
Zašto računamo da ćemo ih dobiti? Zato što smo u protekle 3 godine pokazali da znamo i možemo. Svjesni činjenice da Grad Makarska do 2021., zbog kreditnog zaduženja za dvoranu s bazenom, ne može veće investicije realizirati isključivo proračunskim sredstvima, formirali smo poseban Odsjek za projekte i razvoj te je Grad Makarska do danas, iz različitih nacionalnih i EU fondova povukao preko 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a svima je dobro poznato da nitko ne daje novac bez pripremljenih projekata.
Među pokrenutim projektima, brojni su oni koji pokazuju da ova vlast ne radi smo ono što je kao prioritet zacrtano u predizbornoj kampanji već da razmišlja dugoročno i ima viziju razvoja.
Znamo da Makarska živi od turizma i da se naša ponuda ne može bazirati samo na suncu i moru. Uz projekt žičare, radimo i na drugim projektima koji su temelj razvoja selektivnih vrsta turizma, a spomenut ću samo neke: kulturni turizam (Revitalizacija zaseoka Kotišina za koji je pripremljena projektno-tehnička dokumentacija s građevinskim dozvolama), sportski turizam (rekonstrukcija stare upravne zgrade), cikloturizam (uređenje i opremanje biciklističkih staza na području Parka prirode Biokovo, tematska staza u čast makarskog slikara Antuna Gojaka, uvođenje sustava javnih bicikli), nautički turizam (lukobran i uređenje sportske luke Arbun), znanstveno-obrazovni turizam ( Makarska zvjezdarnica i Astro-park), najavljeno je.


Unatoč otporima i pritiscima nema odustajanja o uvođenja reda na gradskoj plaži i staroj gradskoj jezgri


-Naravno, postoje problemi koji se, na žalost, ne mogu riješiti donošenjem jedne odluke ili zaključka, preko noći, koji se nisu rješavali godinama, a direktno utječu na kvalitetu života naših građana i turista ( problemi s odlaganjem otpada, nered na gradskoj plaži i predjelu Peškere, odumiranje stare gradske jezgre….).
Veliki su otpori u uvođenju reda i ukidanju stečenih privilegija, a sve nauštrb javnog dobra, našeg grada i na koncu svakog od nas koji ovdje živimo. No, nismo i nećemo odustati. Ova gradska vlast započela je procese koji, nadam se, neće i ne smiju biti zaustavljeni bez obzira na različite političke opcije.
Za to je potrebna podrška i suradnja kako s civilnim društvom tako i sa građanima.
Aktivno sudjelovanje građana u kreiranju odluka ove gradske vlasti, dokaz je otvorenosti i transparentnosti. Građani su to prepoznali, osjećam da njihovu podršku imamo i vjerujem da ona ni u budućnosti neće izostati, zaključio je gradonačelnik.

 


Zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić, koji je zadužen za resor društvenih djelatnosti, ovom je prigodom čestitao udruzi DokuMA na uspješno odrađenom trećem izdanju festivala dokumentarnog filma čiji je Grad Makarska pokrovitelj te pozvao predstavnike medija da sljedećih dana poprate prijeme koje Grad Makarska tradicionalno organizira za najuspješnije učenike osnovnih i srednjih škola. Istaknuo je kako je Grad Makarska u proteklom razdoblju napravio velike iskorake u organizaciji kulturnih, zabavnih i sportskih događanja, suradnje s ustanovama i udrugama te pomoći najugroženijim građanima za koje se, kroz socijalni program, iz gradskog proračuna izdvaja preko 3 milijuna kuna.
-Suradnja s udrugama i ustanovama je više nego dobra, a jedini problem je prostor. Grad Makarska čini sve što može a dokaz su rješenja koja su pred realizacijom: nova dvorana u Art cafeu i uređenje Merkura 5. Dakle, pomažemo koliko možemo i mislim da sa tim aspektom možemo biti zadovoljni, naglasio je Družianić.


Veliki iskorak u kvaliteti organizacije Makarskog kulturnog ljeta


S ponosom je istaknuo veliki iskorak u kvaliteti koji je napravljen u organizaciji Makarskog kulturnog ljeta.
-Mislim da je svima jasno kako je kako Grad Makarska ulaže velike napore kako bi naš grad imao bogatu kulturnu, zabavnu i sportsku ponudu i rezultate nam nitko ne može osporiti. Prošla 2015. godina ostat će zapamćena po najvećem broju kulturnih, zabavnih i sportskih događanja ikad i vjerujem da se to više nikada neće ponoviti. Oko čak 500 događanja može služiti na čast Gradu Makarskoj i svim našim ustanovama i udrugama. No, garantiram vam da će i ovo Makarsko kulurno ljeto biti bogato, atraktivno i zanimljivo, a detalje ćete saznati već sljedećeg tjedna na konferenciji za novinare, najavio je zamjenik gradonačelnika.

 

Novinarska pitanja


Novinare je zanimalo hoće li izmještanje trafostanice na Osejavi, koje je preduvjet za početak radova na rekonstrukciji stare upravne zgrade na Gradskom sportskom centru, izazvati probleme budući da je turistička sezona već počela, zašto kasne radovi na Trgu 4. svibnja 533. te zašto već nije, iako je bilo najavljeno, održano svečano otvaranje lukobrana.
Gradonačelnik je odgovorio kako je do kašnjenja radova na Trgu 4. svibnja 533. došlo zbog problema s instalacijama.
-Na žalost, probleme na terenu izvođač radova nije mogao riješiti samostalno, bez pomoći djelatnika Vodvoda d.o.o. Makarska, zbog čega su se radovi produljili, ali vjerujem da će sve biti gotovo kroz nekoliko sljedećih dana, objasnio je.
- Grad Makarska, naravno, nije zadovoljan što se radovi na premještanju trafostanice moraju izvoditi u lipnju, ali na to, unatoč požurnicama, nismo uspjeli utjecati jer se radi o nadležnosti HEP-a. U svakom slučaju, izmještanje trafostanice neće prouzročiti nikakvu štetu jer će prekid u opskrbi električne energije, kako mi je rečeno, trajati najviše sat do dva a nikako danima kako se to nastoji prikazati u nekim kuloarskim pričama, kazao je gradonačelnik.
Gradonačelnik je ovom prigodom izrazio i nezadovoljstvo radom Lučke uprave Splitsko-dalamtinske županije koja je investitor lukobrana naglasivši da je Grad Makarska, koji je u svakodnevnoj komunikaciji s ravnateljem Domagojom Maroevićem, imao čvrsta obećanja da će sve biti gotovo do 1. lipnja, a što nije ispoštivano.
 

makarska logo