16°C weather icon

Treće izdanje programa „Grad bez kina“ započinje 26. ožujka

21.03.2016.

Treće izdanje projekcijskog programa “Grad bez kina” udruge Dokuma počinje u subotu 26. ožujka u Vatrogasnom domu u Makarskoj.
Publika će, uz već tradicionalne besplatne ulaznice, moći pogledati blok filmova filmove za djecu i mladež “MAteeneja” u 18:30 te biografski dokumentarac “Martinac” višestruko nagrađivanog splitskog redatelja Zdravka Mustaća u 20:30.
“MAteeneja” će se u potpunosti sastojati od filmova čiji su autori osnovnoškolci, uključujući nagrađivane kratkometražne dokumentarce s recentnih Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece “Djeco Ivica se zovem”, “Crni pojas”, “Zvučna kulisa” i “Posao iz snova” te premijeru rada s radionice “Mala makarska televizija” koja se od 22.-25. ožujka održava u prostorima Savjetovališta “Lanterna” u Makarskoj, pod vodstvom profesorice Ivane Rupić.
“Martinac” (2015, 62′, Hrvatski filmski savez) je film o životu i stvaralaštvu pokojnog avangardnog redatelja i pjesnika Ivana Martinca, ključnog autora “splitske škole filma”. “Martinac” je vrsta biografskog filma u kojem se u frenetičnom ritmu izmjenjuju izjave Martinčevih suvremenika, prijatelja i suradnika s mnoštvom inserata iz njegovih filmova te s prizorima iz postaja (Beograd, Split) na njegovom životnom putu, dočaravajući na taj način uz kompleksnost autorske osobnosti i njegova turobna životna putovanja. Među sugovornicima u filmu su i Ivan Ladislav Galeta, Lordan Zafranović, Ante Verzotti i Želimir Žilnik. Uz redatelja Mustaća, trostrukog dobitnika nagrade Oktavijan, u autorskoj su ekipi i prominentni dokumentaristi Boris Poljak (direktor fotografije), Damir Čučić (montažer) te Vera Robić Škarica (producentica).
Partner prvog bloka projekcija je Hrvatski filmski savez a gošća tajnica saveza Marija Ratković Vidaković koja će predstaviti projekt 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koji će se u suorganizaciji HFS-a i Udruge Dokuma održati od 5. – 8. listopada u Makarskoj.
“Grad bez kina” će se nastaviti 8. i 9. travnja uz partnera Hrvatski državni arhiv te projekcije klasika hrvatske dokumentaristike (Tadićev “Dernek”, Papićeva “Mala seoska priredba”, Babajina “Plaža” i mnogi drugi) a zaključiti 22. i 23. travnja uz partnera Factum te projekcije filmova “Dum spiro spero” redatelja Pere Kvesića te “Generacija ’68” redatelja Nenada Puhovskog.
Program “Grad bez kina” se organizira u cilju promocije dokumentaristike te izgradnje publike u gradu i užoj regiji. Partneri i pokrovitelji programa su Grad Makarska, Hrvatski filmski savez, Hrvatski državni arhiv, Factum, Dalmatinski portal i Radio Makarska Rivijera.
 

makarska logo