12°C weather icon

Tjedna najava događanja u sklopu Makarskog ljeta 2008.

21.07.2008.

22.7.08.

 


• 22. 7. (UTORAK) – 21,30 SATI
KAČIĆEV TRG
VEČER FOLKLORA - ANSAMBL LADO (ZAGREB)


Redovit gost na Makarskom ljetu, jedini profesionalni folklorni ansambl, nakon godinu dana pauze, opet će nastupiti u našem gradu, i sigurni smo, po tko zna koji put, napuniti Kačićev trg. Svojim vještim pokretima, originalnim koreografijama i maštovitim nošnjama, Lado oduševljava mnoge još od 1949. godine kada je osnovan kao nacionalni te profesionalni folklorni ansambl.
Osnovna značajka njegovog umjetničkog djelovanja je potpuno uvažavanje autentične narodne umjetnosti. Raznolikost hrvatskog plesnog folklora prati podjednako bogatstvo glazbenog izražavanja, vokalnog i instrumentalnog, a Lado mu od svojih početaka pridaje iznimnu pažnju. Bogato glazbeno nasljeđe i stečeno glazbeno iskustvo zabilježeni su na brojnim nosačima zvuka, a stalno proširivanje plesnog folklornog repertoara prati istovremeno pojačano zanimanje za glazbene tradicije. Dosad je nastao sad već respektabilan sakralni repertoar, čije izvođenje je dokraja izbrusilo značajne vokalne i instrumentalne mogućnosti tog ansambla.
Lado je arhaična slavenska riječ često korištena kao pripjev u starim obrednim pjesmama sjeverozapadne Hrvatske, a sinonim je riječima dobar, mio, drag. U svojem impozantnom koreografskom i glazbenom repertoaru ansambl Lado prije svega poštuje izvornu narodnu umjetnost, po čemu je prepoznatljiv i poznat širom svijeta.• 23. 7. (SRIJEDA) – 21,00 SAT
LJETNO KINO
PREDSTAVA - PRIREDBA
(ILIJA ZOVKO)Gradsko kazalište mladih Split i HKD Napredak Split
Monodrama
Igra: Ilija Zovko
Režija: Josip Zovko
Oprema: Miho Dolina i Slaven Sumić
Glazba: Joško Koludrović
Trajanje: 75 minuta

PAR RIJEČI O MONODRAMI:
To je priča o jednom scenskom radniku kojemu je glumac zakasnio na priredbu jer mu je ‘uletilo’ snimanje reklame, a on pomalo zabavlja publiku očekujući ga, priča o svome životu koji je proveo radeći na crno i komentira fenomen teatra iz pozicije čovjeka iz naroda - od Hamleta do kulturnog ljeta koje mora imati svako selo. On po stare dane pomalo honorarči na sceni uz tuđu studentsku iskaznicu, ali to nije priča o drugom pogledu u teatar, onome iza pozornice, nego o jednoj tragičnoj gastarbajterskoj sudbini koja je tu završila - pojasnio je autor. Zovko je ovaj put oslikao poseban sloj gastarbajtera, ljude koji nikada nisu ni penziju zaslužili jer su radili na crno tijekom noći, na mjestima kamo bi ih odveli posrednici koji su krstarili selima Imotske krajine. Njihov se život odvijao između rodnog kraja “drače, kamena i zmije” i nekakvih europskih velegradova koje nisu ni vidjeli, a često ni znali njihovo ime. Tamo su radili po čitavu noć, a danju spavali dok ih posrednik opet ne bi pokupio i vratio kući. Zovko je poznavao takve ljude i čuo njihova iskustva, a uz to, po običaju, uvrstio u dramu i niz anegdota i pričica iz svoga kraja.• 24. 7. (ČETVRTAK) – 21,00 SAT
STARA FRANJEVAČKA CRKVA
KONCERT KLASIČNE GLAZBE – JASMINA TRAJČESKA
(KLAVIR)• 25. 7. (PETAK) – 20,30 SATI
RIVA
PUČKA FEŠTA – RIBARSKA VEČERDruga u nizu makarskih ribarskih večeri, i ovaj put će zasigurno ostati u lijepom sjećanju posjetiteljima Makarske. Iz godine u godinu, ribarske noći u Makarskoj postaju sve atraktivnije te privlače sve veći broj posjetitelja. Makarski ugostitelji zaduženi su za odličnu kulinarsku ponudu dalmatinskih jela, kojoj ni lokalno stanovništvo ne može odoljeti. Tradicionalne dalmatinske igre neizostavan su dio programa makarskih ribarskih večeri. Tako možete osvojiti atraktivne nagrade u jednoj od poznatih dalmatinskih vještina – potezanja konopa, makarske alke, lojave grede, guranja kola od barila... Lokalne snage kao što su Gradska glazba, makarske klape, folklorni ansambl Tempet, kao i ostala kulturna društva rado sudjeluju u ribarskim večerima. Posjetitelje druge ribarske večeri zabavljat će makarska grupa Adria.


• 26. 7. (SUBOTA) - 21,30 SATI
KLASIKA – DUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR,
GOSTI: TANJA ŠIMIĆ (SOPRAN) I ŠIME GLAVINA (TRUBLJA), IVANA KENK (MANDOLINA), STELA IVANIŠEVIĆ
(MANDOLINA) I TAJANA PAČKO (VIOLONČELO)Suradnja makarske umjetnice Tanje Šimić i Dubrovačkog simfonijskog orkestra traje od ožujka 2007. godine, te su od tada u ovoj kombinaciji ostvarili zapažene solističke koncerte u tvrđavi Revelin, Kneževom dvoru i Konavlima, nakon čega je na red stigla i Tanjina rodna Makarska.


Dubrovački simfonijski orkestar danas je uistinu važan dio bogate i raznolike kulturne tradicije Dubrovnika, a ujedno i Hrvatske. Kroz godine, Dubrovački simfonijski orkestar ili DSO nastavlja dugu i značajnu sedamstoljetnu glazbenu tradiciju, koja se kao takva počela organizirano razvijati još od vremena nekadašnje drevne Dubrovačke Republike (1358.-1808.). Grupa mladih entuzijasta, maturanata gimnazije u Dubrovniku osnovali su orkestar 1924., tada pod nazivom Dubrovački orkestar, koji 1925. mijenja svoje ime u Dubrovački filharmonijski orkestar. Teško je naći orkestar na ovim prostorima s talentima kakve ima Dubrovački simfonijski orkestar. Glazbena djela u izvedbi dubrovačkih simfoničara govore više od riječi. Veličanstveni dirigenti Dubrovačkog simfonijskog orkestra pružaju stvaralačku viziju i umjetničko vodstvo cjelokupnoj organizaciji DSO-a.

Tanja Šimić( mezzosopran), rođena je 1977. godine u Makarskoj. Osnovnu glazbenu školu - glasovir, završila je u Makarskoj. Srednju glazbenu gimnaziju - solo pjevanje, završila je u Splitu 1997. godine. Iste godine položila je prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te na tri Glazbene akademije u Americi. Nakon opernog seminara u Francuskoj (vođenog od priznatih pedagoga iz NY) upisuje se na Mannes College of Music – New York, u klasi prof. Ruth Falcon i prof. Beth Roberts, gdje u svibnju 2002. uspješno diplomira. Nakon položenih prijemnih ispita za magisterij u Barceloni i N Y, u rujnu 2002. nastavlja studiranje u NY na istoj akademiji, gdje uspješno magistrira u svibnju 2004. u klasi prof. Beth Roberts. Tijekom studiranja nastupala je na mnogobrojnim koncertima, festivalima i prijemima u Hrvatskoj i SAD-u. Ostvarila zapažene uloge u opernom programu akademije i bila je finalist brojnih natjecanja, surađivala s dirigentima NY City Opere i Metropolitan Opere kao što su: Ted Taylor, Susan Caldwell, Joseph Colaneri. U studenom 2001. nastupila je na koncertu u sjećanje na žrtve 11. rujna u Tischman Hallu u NY.
Kao dobitnica nagrade “Artist International” 15. veljače 2004. imala je solistički koncert u Carnegie Hallu u N Y. U srpnju 2004. sudjeluje u opernom programu IVAI u Puerto Ricu, vođenog od svjetskih glazbenika iz Metropolitan Opere - NY. Od 2005. živi i radi u Berlinu.
U sezoni 2005./2006. nastupa u berlinskom Volksbuehne kazalištu u predstavi “Medea in der Stadt”.
U sezoni 2006./2007. sudjeluje na turneji s BKO-Berlinskim komornim orkestrom. Ostvarila je pjevačko-glumačke uloge u dva umjetnička filma redatelja Reynolda Reynoldsa i Juliana Rosefeldta.• 27. 7. (NEDJELJA) – 22,00 SATA
TRG TINA UJEVIĆA
KONCERT – TRIBUTE TO DADO SLIVAR


Već četvrtu godinu za redom na Makarskom ljetu, dakle već tradicionalni koncert All Star Banda, posvećen je preminulom makarskom glazbeniku Davidu Slivaru. All Star Band okuplja poznate makarske glazbenike čiji nastup privlači razne glazbene ukuse. Inicijator All Star Band i ove će godine ugostiti domaće bendove.• 28. 7. (PONEDJELJAK) – 22,00 SATA
TRG TINA UJEVIĆA
VEČER MAKARSKIH KLAPA – KLAPA FJORETNakon 25 godina, u svibnju 2006. Makarska je dobila novu žensku klapu 'Fjoret'. Krenulo se s radom pod stručnom voditeljskom palicom profesora Jakše Gilića. Nakon samo par mjeseci rada makarske Fjorete, kako su odmah dobile nadimak, krenule su u osvajanje publike učestalim nastupima.
Glazbeno obrazovanje i dugogodišnje pjevačko iskustvo, gotovo svih članica klape, pridonijeli su brzom svladavanju klapskog višeglasja pa su, sukladno s tim, i planovi klape bili veliki. Fjorete su prošle na audiciji debitanata na Omiškom ferstivalu 2008., a suradnju im je ponudio i klapski maestro Duško Tambača. U ovom kratkom razdoblju Fjoret je nastupio na brojnim koncertima diljem Dalmacije, i već pridobio simpatije zaljubljenika u klapsku pismu.
makarska logo